Kriget i Ukraina – i bilder

Torsdagen den 24 februari inleddes Rysslands invasion av Ukraina.

Här visar vi hur människor drabbats av krigets fasor.

Hem, skolor och sjukhus har förstörts i attackerna.

Minst 474 civila har mist sina liv och närmare 900 har skadats enligt FN – men de verkliga talen tros vara ännu högre.

Två miljoner människor har drivits på flykt och situationen beskrivs som den största och snabbaste massflykten under vårt århundrade.

VARNING FÖR STARKA BILDER!

9 MARS

Ryska robotar träffar ett barnsjukhus och förlossningsklinik i Mariupol, och lämnar stor förödelse efter sig. Här bärs en gravid kvinna på bår över rasmassorna av räddningsarbetare.
 

Tre personer har dött efter raketattacken mot förlossningskliniken i Mariupol, rapporterar BBC. Det handlar om två vuxna och ett barn. Minst 17 personer skadades, en av dem en gravid kvinna.
 

En konvoj av bilar med civila som evakueras från Irpin, utanför Kiev, passerar en totalförstörd rysk pansarvagn.
 

En kvinna invirad i en filt för att hålla värmen efter att ha passerat gränsen till Medyka i Polen. Hon är en av drygt två miljoner flyktingar som lämnat Ukraina. En siffra som fortsätter att växa snabbt.
 

En kvinna på flykt bär sina hundar vid gränsövergången till ungerska Barabas.
 

Tatina Kostjuk, 38, från Zaporizjzja ger mat till ett barn vid polska gränsövergången till Medyka efter att ha flytt från Ukraina.

8 MARS

En äldre kvinna blir skjutsad i en kundvagn efter att ha evakuerats från stridigheterna i Irpin utanför Kiev.
 

En större folkmassa gömmer sig undan beskjutning under en söndersprängd bro i Irpin utanför Kiev.

Bron har blivit en symbol för kriget då den tidigare varit enda vägen ut ur staden med 60 000 invånare, därefter har den blivit ett skydd undan bomberna och nu flyr folk Irpin från den över en torrlagd flodbädd.
 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj blinkar in i kameran när han pratar i Kiev. Dödshotade Zelenskyj gjorde en poäng av att hålla sitt tal i presidentpalatset i Kiev för att visa att han inte är rädd för de som vill se honom död.

 

En ukrainsk militär går förbi en stjärtfena på ett ryskt attackflygplan av modellen Su-34 som kraschat in i en byggna i Charkiv.

7 MARS

En volontär i de ukrainska reservstyrkorna inspekterar ett trasigt militärfordon utanför Ukrainas näst största stad, Charkiv.
 

Barnsjukhusen har hamnat i skottlinjen i kriget i Ukraina. De svårast sjuka barnen evakueras med tåg och ambulans till tryggare platser. Mer än femtio har redan transporterats till Lvivs barnsjukhus. Lilla Solomias hjärna fick tappas på vätska flera gånger under färden till det nya sjukhuset.
 

En ukrainsk polisman springer med ett barn som försöker fly ut ur Irpin samtidigt som eldstrider hörs i närheten.
 

En man tänder en brasa under en vattenkokare på en innergård i Mariupol. Staden har varit utan rinnande vatten under lång tid och boende smälter snö för att få i sig vätska.
 

En ukrainsk militär övervakar en vägspärr bakom sandsäckar på en huvudgata i Kiev.
 

Civila utanför Lviv får vapenträning. Alla män mellan 18–60 år måste vara kvar i Ukraina men även kvinnor och barn plockar upp vapen för att vara med i regionala motståndsrörelser.
 

En flicka sitter i ett provisoriskt skyddsrum i Mariupol.
 

En stor grupp flyktingar väntar på transport efter att ha tagit sig till polska gränsorten Medyka.

6 MARS

Barn leker i ett skyddsrum i Mariupol. Staden har varit extremt hårt utsatt för ryska bombningar och borgmästaren berättade den nionde mars att över 1 000 invånare dött i ryska bombningar.
 

Kulturhuset i Lviv har förvandlats till ett hjälpcenter. Här trängs tusentals flyktingar på jakt efter mat, mediciner och sovplats.
 

En man på cykel passerar en brinnande fabrik i Irpin utanför Kiev.
 

Lesia Ivasjenko och Valerij Fylymonov i den ukrainska motståndsrörelsen gifter sig vid en vägspärr i Kiev. En soldat håller upp hjälmen som en bröllopskrona.
 

En ukrainsk militär ber inne i Sankt Peters och Paul Garrison-kyrkan i Lviv.
 

En fabrik och affär brinner efter raketbeskjutning i Irpin.
 

På gatan i Irpin ligger döda kroppar kvar täckta med lakan.
 

Ukrainska soldater bär en kvinna längs flyktvägen vid staden Irpin som under flera dagar varit hårt utsatt för stridigheter.

5 MARS

På en begravning i Kiev gråter en ukrainsk sjukvårdare när hon säger några sista ord till sin kollega Valentyna Pusytj som dödas av ryska trupper.
 

På tågstationen i Lviv trängs ukrainare som flyr mot Polen. Så visslar tåg 0829 till och pustar i väg. På väg västerut, på väg mot en fredligare plats.
 

En större folkmassa gömmer sig undan beskjutning under en söndersprängd bro i Irpin utanför Kiev.

Bron har blivit en symbol för kriget då den tidigare varit enda vägen ut ur staden med 60 000 invånare, därefter har den blivit ett skydd undan bomberna och nu flyr folk Irpin över en torrlagd flodbädd.
 

En lång rad människor försöker fly från Irpin genom att korsa den torra flodbädden. Irpin har under flera dagar varit centrum för striderna mellan rysk militär norr om Kiev och ukrainsk militär.
 

Ukrainsk militär bär en barnvagn längs en improviserad flyktväg från staden Irpin.

4 MARS

En ukrainsk soldat försöker skingra en folkmassa som försöker trycka sig in på ett tåg på Kievs tågstation. Tåget går mot Lviv där man sedan kan ta sig ut ur landet.
 

En stillbild från en video inifrån Zaporizjzjas kärnkraftverk utanför Enerhodar. Europas största kärnkraftverk blev måltavla och övertaget av ryska styrkor under dramatiska former. En brand utbröt i en administrativ byggnad men den kunde släckas av räddningstjänst. Volodymyr Zelenskyj beskrev det som ”atomterror”.
 

Mariupols sjukhus kastar sig folk på golvet för att skydda sig mot nya bombningar.

Flera sjukhus runt om i Ukraina har beskjutits av Ryssland.
 

En kvinna letar nya kläder vid gränsövergången vid polska Medyka. Majoriteten av de två miljonerna flyktingar har lämnat sina hem utan nästan några tillgångar.
 

Demonstranter i Frankfurt lyssnar till ett videomeddelande från ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.
”Om vi faller så kommer ni också falla, snälla var inte tysta”, sa han till den tyska publiken.
 

En liten grupp vänner begraver sin kamrat Volodymyr Nesjenets, 54, som var en av tre som dödas i ett bakhåll i Kiev den 26 februari. Ukrainska myndigheter säger att det var utfört av ryska sabotörer.
 

På ett sjukhus i Mariupol sörjer Marina Yatsko och hennes pojkvän Fedor sin 18 månaders son Kirill som dog i bombningarna av den belägrade staden.

Mariupol är en av de städer som varit allra mest utsatt med ständiga ryska angrepp. Staden har varken vatten, värme eller el.
 

Aleksandra Tytywnnik håller sin dotter medan hon väntar på ett tåg på Lvivs tågstation. Aleksandra är en av två miljoner ukrainska flyktningar.

3 MARS

En kvinna och hennes son, som försöker fly Kiev, tittar på ett avgående tåg från huvudstaden.
 

En ukrainsk militär går förbi ett logistikcenter i Kiev som står i brand efter ryska bombningar. I Kiev går flyglarmet 2–4 gånger om dagen och människor flyr ner till källare, skyddsrum och tunnelbanor för att ta skydd.
 

Människor på flykt värmer sig runt en eld utanför Lvivs tågstation i västa Ukraina. Över två miljoner ukrainare uppges vara på flykt och många kommer via Lvivs tågstation för att ta sig vidare på något av de 13 överfulla tåg som dagligen lämnar för Polen.
 

Bogdan, 41, säger hej då till sin fru Lena, 35, på Kievs tågstation. Tåget ska till Lviv som blivit centrum för både ukrainska internflyktingar och de som söker sig vidare ut ur landet via Polen.

Bogdan kommer, likt alla män mellan 18–60, stanna kvar i landet för att försvara landet mot den ryska armén.
 

Brandmän försöker släcka en större brand i centrum av Tjernihiv. Ryska styrkorna luftangrepp har under kriget allt mer riktats mot civila mål. Ukrainska ledare kallar det ”terrorbombningar”.
 

Ett flervåningshus i Kiev brinner efter att ha bombats av ryska styrkor. Ryska luftangrepp och bombningar har skett över mer eller mindre hela Ukraina.

2 MARS

En övergiven resväska och barnvagn står intill vägen när ukrainska flyktingar flyr den ryska invasionen vid en gränsövergång vid den polska staden Medyka. Enligt UNHCR har över en miljon människor flytt från Ukraina till grannländerna sedan invasionen inleddes.
 

En lokal militär Valeryj, 37, bär på ett barn när han hjälper en familj att fly över en bro som förstörts i artillerield i utkanten av huvudstaden Kiev. Ryska styrkor har trappat upp sina attacker på de större städerna i landet.
 

Andreiy Goncharuk, 68, är med i det ukrainska försvaret. Han står på bakgården till ett hus som förstörts i ryska flygbombningar enligt lokalbor i Gorenka utanför Kiev.
 

Lokala militärer hjälper en gammal kvinna över en bro i utkanten av Kiev. Kvinnan försöker fly huvudstaden som är satt under hård attack av ryska anfall.
 

Passagerare skyndar sig på ett tåg till Slovakien från tågstationen i Lviv i västra Ukraina. Över en miljon människor har flytt striderna i landet på en vecka och UNHCR befarar att många fler kommer att drivas på flykt.
 

Rysslands invasion av Ukraina har fördömts av världsledare och väckt ilska och sorg bland många. Demonstrationer har hållits på flera platser i världen under veckan, här en bild från en demonstration på Sergels torg i Stockholm.

1 MARS

En bil har beskjutits med granateld i Brovary i utkanten av Kiev. Under tisdagen träffade ryska attacker flera civila mål samtidigt som en 64 kilometer lång militärkonvoj närmade sig staden.
 

En man går förbi rester av ryska militärfordon i Bucha i närheten av huvudstaden Kiev. Under dagen dödades över 70 ukrainska soldater efter att rysk artillerield träffat en militärbas i Okhtyrka, en stad mellan Charkiv och Kiev.
 

Människor tittar på resterna av ryska militärfordon på en väg i Bucha, en stad i närheten av Kiev,.
 

28 FEBRUARI

På centralstationen i Lviv i västra Ukraina samlas familjer från hela Ukraina för att fly landet. Folk flyr från bomber och död till ovisshet. Det råder ett stressat lugn på platsen med trötta barn som gnäller, mobiler som piper när batterierna tar slut.
 

En 64 kilometer lång militärkonvoj fångades upp av satellitbilder den 28 februari. Konvojen är på väg mot Kiev. Kolonnen har senare stannat upp utanför huvudstaden. Orsaken till det är oklar, men enligt amerikanska säkerhetsexperter ha de brist på drivmedel och andra förnödenheter. En annan anledning kan vara att de omgrupperar.
 

27 FEBRUARI

Lvivs borgmästare har uppmanat människor som inte har vapen att börja tillverka egna molotovcocktails för att kunna försvara staden. Ölfabriken Pravda i Lviv har ställt om och bygger molotovcocktails i stället för att tillverka öl.
 

26 FEBRUARI

Barn som flytt till Rumänien leker i ett hotell som omvandlats till härbärge för flyktingar. Över en miljon har flytt Ukraina under krigets första vecka.
 

En ukrainsk soldat går förbi resterna av ett utbrunnet militärt fordon, skadat efter nattens gatustrider i Kiev.

25 FEBRUARI

Flyktingar på väg mot väst vid gränsen mot Polen på vägen mot Lviv. Alla män mellan 18 och 60 år kan kallas in till militären, så många familjer splittras när kvinnor och barn tvingas lämna männen vid gränsen.
 

En man går förbi en byggnad som förstörts i en rysk raketattack i Kiev. Både hem, skolor, sjukhus och offentliga byggnader har drabbats.
 

24 FEBRUARI

Två barn i staden Kramatorsk, Dontesk, håller varandra i handen innan de ska gå ombord på ett tåg mot Kiev.
 

En kvinna väntar på ett tåg från Kiev, krigets första dag.
 

Människor vilar i Kievs tunnelbana. Tunnelbanan används som skyddsrum när flyglarmen ljuder över staden. Ryssland har inlett en fullskalig invasion av Ukraina och genomfört flyganfall mot flera städer, bland dem huvudstaden Kiev.
 

Svyatoslav, 6, leker med sin padda i en källare som används som skyddsrum i Kiev.
 

En kvinna med sin dotter väntar på ett tåg som ska ta dem från huvudstaden Kiev. Innan gryningen hördes kraftiga explosioner i flera större städer som Kiev, Charkiv och Odessa.

Uppdaterad 2022-12-19 | Publicerad 2022-03-03

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET