Sverigedemokraterna

Löfven: "Det är för många elsparkcyklar"

Av: 

TT

NYHETER

Flera partier i riksdagen vill att regeringen ska vidta åtgärder för att lösa problemen med elsparkcyklar.

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att det är kommunernas jobb.

– Om man tittar här i Stockholm är det för många elsparkcyklar och dålig ordning. Det är allvarligt för trafiken. I Stockholm stad kan man göra mer, säger Stefan Löfven till TT.

Samtidigt har kommunerna förutsättningar att lösa problemet, fortsätter Löfven:

– Det ser olika ut för olika kommuner. En del har inga elsparkcyklar över huvud taget, en del begränsar var man kan åka och inte och var man får parkera. Det finns att göra inom lagstiftningens ramar så det går att börja där.

Partier vill se ändring

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet kräver att regeringen måste göra mer för att skapa mer ordning kring elsparkcyklarna runt om i landet.

Enskilda ledamöter från övriga partier har också lämnat in motioner med samma innebörd.

Att det endast är kommunerna som hanterar frågan i dag räcker inte, säger Vänsterpartiets trafikpolitiska talesperson Jens Holm till Sveriges Radio Ekot.

– År efter år får fordonen finnas ute i trafiken och skapa så mycket olägenheter och utsätta så många människor för så stora risker utan att regeringen har agerat.

Vill ha fler regleringar

Holm menar att precis som det finns begränsningar för klass 2-mopeder, som att det finns en åldersgräns, krav på hjälm, krav på trafikförsäkring och krav på motorstyrka, måste liknande regleringar införas för elsparkcyklar också.

Maria Stockhaus, Moderaternas trafikpolitisk talesperson, är också kritisk mot hanteringen.

– Många är oroade och irriterar sig över elsparkcyklar som slängs här och där och blir ett hinder för dem som går eller cyklar, säger hon till Ekot.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Elsparkcyklar

Centerpartiet