Vulkanen på La Palma har blivit mer aggressiv

Publicerad 2021-10-03

Lava fortsätter att strömma från vulkanen på La Palma.

Utbrottet har pågått i två veckor – men den är nu mer aggressiv än någonsin.

6 000 personer har hittills evakuerats.

Lava sprutar ut från vulkanen på Las Palmas.

Vulkanutbrottet på Kanarieöarna fortsätter med full kraft. Två nya sprickor har observerats och lokala myndigheter menar att aktiviteten just nu är ”Intensiv”, skriver The Guardian.

– Vulkanen är mycket mer aggressiv nu, säger Miguel Ángel Morcuende, teknisk chef på Kanarieöarnas vulkanberedskapsmyndighet.

Det var två veckor sedan vulkanutbrottet började och under natten kunde åtta jordbävningar registreras i anslutning till vulkanen Cumbre Vieja.

Nattens utbrott har lett till att aska och gaser sprutat upp i luften, mer än 6 000 meter upp. Någonting som märks av på luftkvalitén där myndigheterna har uppmätt ökade nivåer av svaveldioxid efter kusten.

Evakueras från området

Sedan utbrottet började har över 6 000 människor tvingats att hastigt evakuera från sina hem. Lavan som flödar från vulkanen och ut mot havet uppskattas täcka en yta på omkring 709 hektar. Den har hittills har förstört och skadat mer än 1 000 byggnader.

Experter bedömer att mängden lava och smält sten från utbrottet är det dubbla jämfört med det senaste utbrottet som vulkanen på La Palma hade 1971.

De som bor i närheten och som inte har behövt evakuera uppmanas nu av myndigheterna att stanna inomhus. Människor i området uppmanas dessutom att bära ansiktsmasker och skydda ögonen från den vulkaniska askan som faller från himlen.

Människor i Los Llanos de Aridane skyddar sig från askan med munskydd och paraplyer.