Så blir vädret på midsommar där du bor

Uppdaterad 2022-06-13 | Publicerad 2022-06-11

Snart är det midsommar – med sill, nubbe och små grodorna.

Men hur blir det med den kanske viktigaste detaljen: Vädret?

Vi kollade med Klart.se:s meterolog Mikael Luhr.

Något som man aldrig kan ta för givet i Sverige är vackert midsommarväder. I år är såklart inget undantag. Enligt en första prognos verkar det bli det regn och moln på vissa håll, men sol och sommartemperaturer på andra ställen. Viktigt att komma ihåg är dock att det fortfarande är nästan två veckor kvar och så här tidiga prognoser är osäkra.

Men, generellt sett ser det inte så ljust ut, på midsommarafton väntas nämligen lågtrycksbetonat väder över stora delar av Sverige.

– Det tyder på att det är hög sannolikhet för regn eller skurar, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Men temperaturerna kommer antagligen att ligga omkring det normala eller något över det normala. Det blir alltså ingen rekordkall midsommar.

Men vi bor i ett avlångt land och vädret kan skilja sig mycket beroende på var man befinner sig.

Götaland och Svealand – bäst vid Östersjökusten

I de västra delarna av Götaland och Svealand väntas det bli mellan 15 och 20 grader varmt och till det blir det moln och regn.

Österut ser det ut att bli något högre temperaturer, på 17–23 grader och växlande molnighet, men även där väntas skurar.

– Högst temperatur och mest sol blir det troligen vid kusterna i Östersjölandskapen, säger Mikael Luhr.

Norrland får sol på många håll

Norrut väntas finare midsommarväder. I södra Norrland och Västerbottens och Norrbottens kustland kan det bli sol och omkring 20 grader. I fjällen något kallare, runt 15 grader, men också där gott om sol.

– Det ostadiga vädret som väntas längre söderut kan dock nå upp över Norrland under midsommarhelgen men då kommer det främst handla om skurar över inlandet, säger Mikael Luhr.

Följ ämnen i artikeln