”Migranter försökte korsa gränsen - ledda av belaruser”

Uppdaterad 2021-11-21 | Publicerad 2021-11-20

Över 200 migranter försökte under fredagen korsa Polens gräns.

– Detta problem kommer att fortsätta i månader, säger landets försvarsminister.

Samtidigt publicerades en video med vad som verkar vara instruktioner från belarusiska soldater hur migranter ska gå till väga för att skada polska gränsvakter.

Den polska gränsbevakningen uppger att flera migrantgrupper försökte korsa gränsen under fredagen. Den största gruppen omfattade omkring 200 migranter, medan andra försök att forcera gränsen hade gjorts av grupper på ”tiotals migranter”.

Polens gränsbevakning uppgav via Twitter att migranterna var aggressiva, kastade stenar och smällare, och använde tårgas.

På lördagsmorgonen kommenterade Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak händelsutvecklingen i radiostationen RMF. Han hävdade att migranternas aktioner styrs av belarusiska soldater och sade:

– Migranterna har börjat använda en ny taktik. Mindre grupper försöker ta sig över gränsen på många olika ställen. Vi måste vara beredda på att detta problem kommer att fortsätta i månader.

En handoutbild från Belarusiska myndigheterna visar hur migranter möts av vattenkanoner när de närmar sig den polska gränsen.

Migrantlägret i skogen vid gränsövergången Bruzgi-Kuznica tömdes i torsdags, och nu befinner sig flera tusen migranter i stället inomhus i lagerlokaler i Belarus, en halvtimmes promenad från gränsen. Men bara några timmar efter att lägret tömts kördes en del migranter tillbaka till gränsen:

– Först var det 100 personer, men belarusierna fortsatte att frakta dit människor i lastbil. Sedan befann sig 500 personer där, säger polska gränsbevakningens talesperson Anna Michalska enligt nyhetsbyrån Reuters i torsdags.

Den polska gränspolisen attackerades med gasgranater och sten i tisdags, den 16 november.

”Kasta allt och spring”

I en av fredagens attacker mot polska gränsvakter ska två polisbilar ha skadats när migranter kastade stenar. Bilder upplagda på den polska polisens Twitter-konto visar en polisbil med krossade fönsterrutor.

Under fredagen publicerade den regimkritiska belarusiska Telegram-kanalen Nexta Live en video, med vad som verkar vara instruktioner från belarusiska soldater till migranter. Nexta Live uppger att videon först lagts upp av migranter i en annan Telegram-kanal.

– Kasta allt ni har till hands mot gränsvakterna – stenar, trädstockar, flaskor. Kasta allt, och spring sedan, säger en röst på ryska i videon.

Uppmaningen översätts av en tolk till mötesdeltagarnas språk. I videon syns hur en svartklädd, maskerad man markerar flera knivstick mot en annan man.

– Ni kommer att ha tillhyggen och knivar. Er uppgift är att sikta mot oskyddade kroppsdelar, säger instruktören och tillägger att de polska gränsvakterna inte kommer att skjuta:

– Om de ändå gör det, så kommer de att skjuta i luften.

Flyktingar placerade vid en anläggning nära Grodno på Belarusiska sidan av gränsen.

Nexta Live, som har sitt huvudkontor i Polen, konstaterar att det är omöjligt att veta om det verkligen är belarusiska soldater som instruerar migranter i videon, men att det är mycket troligt.

Polska myndigheter har tidigare uppgett att belarusiska soldater bland annat utrustat migranter med bultsaxar, för att ta sig genom taggtrådsstängslen vid gränsen. Enligt polsk polis koordinerade belarusiska styrkor också migranternas gränsattack i tisdags med hjälp av drönare.

Polsk polisbil med fönster som ska ha krossats av stenar som migranter kastade natten mot lördagen.
Svartklädd maskerad man markerar hur man ska hugga med kniv mot oskyddade kroppsdelar, i en video som Telegram-kanalen Nexta Live har lagt upp.