Förskolor skippar stressiga lussetåg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera förskolor har valt bort stressiga lussetåg till förmån för alternativa firanden. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Flera förskolor har valt bort stressiga lussetåg till förmån för alternativa firanden. Arkivbild.

Många ser fram emot klassiskt lussetåg på skolor och förskolor i dag – en självklarhet för många föräldrar.

Men de senaste åren har flera förskolor valt att fira lucia på nya sätt, visar en genomgång som tidningen Kommunalarbetaren gjort.

Enligt Kommunalarbetarens genomgång är det allt fler förskolor som inte bjuder in föräldrarna till luciafirande med traditionellt luciatåg. Många menar att de gör det för att minska stressen för barn och personal.

– Att träna inför luciafirandet tar mycket tid i anspråk från andra delar av verksamheten och skapar en stress både för barn och personal. Vårt tyngsta argument är att vi upplever att många av barnen, och speciellt de minsta, blir stressad av att stå inför en stor publik, säger Karin Käppe, biträdande förskolechef på Sjöbodens förskola i Stockholm, till tidningen.

De förskolor som väljer bort att lussa för föräldrarna firar ändå lucia – men på nya sätt. På förskolan Bergskristallen i Kiruna klär barnen och personalen ut sig och håller ett firande som filmas och läggs ut på förskolans digitala plattform.

– Det fungerar så bra. Alla barn sjunger. Ingen treåring står och är orolig över pressen att sjunga för främmande föräldrar. Och ingen av föräldrarna behöver ha dåligt samvete för att de inte kan vara med, säger barnskötaren Sofie Joki.

Publicerad:

LÄS VIDARE