Här surfar de mitt i vinterstormen: ”Är bästa vågorna”

Publicerad:

NYHETER

En vinterstorm kanske inte för tankarna till surfing men det är just det som Salusands invånare ägnar sig åt under vintern. De väntar in den perfekta stormen – och tävlar om vem som kan fånga den bästa vintervågen.

– Det är på vintern det är som bäst att surfa egentligen, säger Johan Silvenord, en av initiativtagarna till tävlingen.

Under förra veckans vinterstorm i Salusand norr om Örnsköldsvik tog invånarna chansen och passade på att hålla en surftävling.

Johan och hans surfklubb har försökt få igång roliga tävlingar ett tag. När det verkade som att en vinterstorm var på väg att dra in kom de på att vågorna under en storm är optimala för en surftävling.

– Det är på vintern det är som bäst att surfa egentligen för det är då det är starkast vågor, säger Johan.

Nu hoppas de på att det ska bli en årlig tradition och så länge det inte är någon is i vägen för dem – så kommer de vara ute och köra på.

1 av 3 | Foto: JOHAN SILVENORD.

”Det är mäktigt”

Istället för att ha domare på plats så utses vinnaren genom den fotande publiken. Juryn väljer ut tre bilder som läggs upp på sociala medier och den bild som får mest reaktioner blir ”vinnare av största våg”.

– Surfning är ju en ”ögonblickssport” och den som lyckas fånga det där häftiga ögonblicket vinner ”bästa fotograf” så det kan vara vem som helst i publiken.

Det blev 14-åringen Daniel Bylund, som deltog av en slump egentligen, som kammade hem äran som vinnare av största våg.

– Det var ganska stora vågor så jag var ganska nervös innan. Det är mäktigt att vara ute i vattnet när det är sådana vågor. Men man får vara försiktig, säger Daniel.

1 av 2 | Foto: PRIVAT.

”Bäst vågor under vintern”

Daniel var exalterad över de stora vågorna. Han är en van surfare och tycker inte att det är så roligt när det bara finns vågor upp till midjan. Han har dock aldrig surfat i så här stora vågor.

– Jag trodde verkligen inte jag skulle vinna, jag var ju klart yngst i tävlingen. Jag trodde inte att jag skulle lyckas ta någon våg alls – men så lyckades jag ta den största vågen på min första gång.

Daniel tycker att det är roligt att surfa under somrarna men allra bäst är det under vintern.

– Det är ju helt klart bäst vågor under vintern. Och det är alltid roligare att surfa ju större vågor det är.

Publicerad: