Mejla

Wolfgang Hansson

Trumphatarna använder fel taktik

NYHETER

Flera av president Donald Trumps nära medarbetare har de senaste dagarna offentligt utsatts för förnedrande behandling.

Det politiska klimatet i USA hårdnar och är nu sådant att det förmodligen bara är en tidsfråga innan det kommer till våldsamheter mellan Trumpanhängare och Trumphatare.

Sannolikt var det Trumps behandling av flyktingbarnen som fick bägaren att rinna över på vissa Trump-motståndare. Att separera barn till illegala flyktingar från sina föräldrar satte mångas känslor i svall på ett sätt som få av Trumps tidigare policybeslut gjort.

På bara några dagar har följande hänt:

* Trumps presstaleskvinna Sarah Huckabee Sanders ombads att lämna en restaurang när hon var mitt i ostbrickan. Detta sedan personalen inte velat servera henne med motiveringen att hon arbetar mot homosexuellas rättigheter.

* Kirstjen Nielsen, ministern för Homeland security lämnade en mexikansk restaurang efter att demonstranter samlats inne på krogen och ropat slagord mot henne. "Om barn inte får äta i lugn och ro så ska inte du göra det heller".

* Trumps rådgivare Stephen Miller attackerades verbalt på en mexikansk restaurang. Han blev bland annat kallad "fascist".

Lämnade biograf

* Floridas chefsåklagare Pam Bondi, uttalad Trumpsupporter, häcklades när hon gick på bio för att se en dokumentär. Hon valde att lämna biografen.

Aktionerna verkar vara en ny taktik av framförallt unga demokrater och liberaler som tröttnat på vad de uppfattar som Trumps rasistiska, homofoba och odemokratiska politik.

Fram till nu har de försökt bemöta Trump med politiska argument och med fördömanden men tycker inte att de kommit någonstans. Trump verkar ha en teflonrustning mot vilken all kritik studsar.

Säkert tycker många demokrater att det känns bra att offentligt förnedra nära medarbetare till Trump.

Kongresskvinnan Maxim Waters, demokrat från Kalifornien, säger att det är rätt att häckla dem offentligt.

– Om du ser någon från regeringen i en restaurang, i ett varuhus eller på en bensinstation så samla ihop en grupp och tala om för dem att de inte är välkomna längre. Inte någonstans.

Slår tillbaka

Det är en taktik som riskerar att slå tillbaka mot Trumps kritiker.

Under valrörelsen pläderade Michelle Obama för att demokraterna borde ställa sig över Trumps mobbarfasoner och ta "the high ground".

Vad som sker nu är att de sänker sig till Trumps nivå där hot och trakasserier tillhör vardagen.

När Trump vaknade i morse var bland det första hand gjorde att skambelägga och hota företaget Harley-Davidson för att de känner sig tvingade att flytta en del av tillverkningen utanför USA på grund av de strafftullar EU infört som svar på Trumps ståltullar. På twitter skriver han:

"Anställda och kunder är redan arga på företaget. Om det flyttar är det början till slutet för dem. De kapitulerar. Deras aura kommer att vara som bortblåst och de kommer att bli beskattade som aldrig förr".

Ett sätt att uttrycka sig som vore fullständigt främmande för varje president före Donald Trump.

Lägga sig platt

Särskilt som han själv startat handelskriget och nu verkar förvånad över att det kan få negativa följder för företag och anställda i USA. Antingen är han sorgligt okunnig eller så inbillade han sig att Europa och Kina skulle lägga sig platt för USA:s tullar.

Men bara för att Trump uppträder som en idiot behöver inte hans motståndare göra det. Att bemöta Trumps lögner och förolämpningar med samma mynt leder till en ännu värre polarisering i USA och världen. Det är inte mer hat och lögner vi behöver utan ett sansat politiskt samtal där man gemensamt försöker hitta lösningar på svåra problem.

Trump har inte varit sen att utnyttja trakasserierna mot hans medarbetare för att smutskasta demokraterna inför mellanårsvalet till kongressen i november.

Fortsätter utvecklingen i nuvarande riktning är risken stor att hatet mellan de två politiska lägren exploderar i våld redan före valet. Något som kan gynna Trump och republikanerna.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Donald Trump

Harley-Davidson

Sarah Huckabee Sanders