Så trivs skräckdjuren i sommarvärmen

Publicerad 2018-05-24

Passa på att njut av solen och värmen.

Kanske njuter du ännu mer – av att veta att fästingar och mygg inte trivs i torkan.

Det gör däremot getingdrottningarna som grundar för en kanonsommar just nu.

– Det kan innebära att det blir en ”bra” säsong för getingarna senare i sommar, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

”Bra” och ”bra” – det beror kanske på om man gillar getingar eller inte.

Didrik Vanhoenacker gillar getingar.

Han kan prata hur länge som helst om dem.

Om vanliga, tyska getingar, om takgetingar och bålgetingar och snyltgetingar och solitärgetingar.

Det är till och med så att hans getingentusiasm smittar av sig.

– Bästa sättet att identifiera en geting är att titta på dem rakt framifrån, säger han.

Getingår väntar

De getingar du ser just nu är framför allt drottningarna, som befruktades i slutet av förra sommaren, före övervintringen.

Nu håller de som bäst på att bygga upp nya samhällen och matar själva de första larverna, som ska bli arbetare och överta hennes jobb i boet.

Och allt tyder på att det blir ett getingår i år.

– Den mest kritiska perioden är nu, när drottningarna lägger grunden för nya samhällen. Med tanke på att det är soligt och bra flygväder just nu kan det bli mycket getingar i juli och augusti, säger Didrik Vanhoenacker.

Myggor och fästingar trivs dessbättre inte i hettan och torkan just nu.

– Ur fästingperspektiv är det ett jobbigt väder nu när det är varmt och torrt. De är känsliga för uttorkning. Det betyder inte att de, ”plopp”, dör, men är det varmt och torrt länge kryper de ned i marknivå igen , där det är bättre luftfuktighet, säger Dirik Vanhoenacker.

Skitväder - för fästingar

– Gick man ut och intervjuade fästingar vad de tycker om årets väder tror jag de flesta skulle tycka att det var helt ”crap”.

Skitväder, alltså, för att tala klarspråk – om man är en fästning.

– Först var det snö aslänge och då var det få fästingar som var aktiva. De kunde inte sitta uppe på ett grässtrå och vänta på något djur, utan bara ligga i dvala. Och när det väl blir vår blir det, smack, värsta sommaren på en gång. Torrt och sol – jag tror att de är lite stressade just nu, säger Didrik Vanhoenacker.

– Det finns bättre fästingväder än det här, om man är fästing, alltså.

För oss och våra husdjur är det bara att tacka – det gör inte vädret sämre, tvärtom.

– Kan de inte krypa upp och få mat, så dör de ju till slut, av uttorkning eller av att de inte får någon mat. Fastan klarar de bättre än uttorkningen.

Kamp mot klockan

Även myggen lider av hettan och torkan – vilket känns extra bra.

Det kan man inte tro om man går ut i skogen en sommarmorgon just nu – men det som surrar i luften nu, är de mygglarver som hann kläckas innan skogen torkade upp.

– När jag var ute på Järvafältet i förrgår morse var det kopiöst mycket mygg, säger Didrik Vanhoenacker.

– Myggens larver lever i vatten och med tanke på det väder som har varit, med jättemycket snö och jättemycket vatten i markerna i början, så har det funnits gott om tillfälliga, mindre vattensamlingar, som myggen gillar.

– Men nu har det varit så varmt och torrt på många ställen, framför allt i södra och östra Sverige, så det skulle inte förvåna mig om många mygglarver inte hinner bli mygg, innan vattnet torkar ut – och då dör de ju.

– För myggen är det en kamp mot klockan just nu.

”Rätt mycket mygg”

För någon vecka sedan genomfördes också den första myggbekämpningsinsatsen vid Nedre Dalälven – efter årets stora översvämningar ’är det den största insatsen hittills, sedan bekämpningen startade i området för 18 år sedan.

Nu kommer vi nog drabbas av ett antal myggbett i sommar i alla fall, trots torkan, om man får tro Didrik Vanhoenacker.

– Det finns så otroligt många faktorer som spelar in och det har nog funnits tillräckligt många vattensamlingar för att det ska bli rätt mycket mygg, säger han.

Tyvärr.