Vår-varningarna: Gräsbrandsrisk och pollenchock

Forskare: Kan bli värsta pollensäsongen på 45 år

Publicerad 2019-02-20

Vi är bara i februari men de senaste dagarnas varma väder gör att det redan finns risk att fjolårsgräset fattar eld.

Samtidigt har pollensäsongen redan dragit i gång på sina håll. Fjolårets extremsommar gör att den kan bli värre än på många år, varnar forskare.

SMHI larmar om gräsbrandsrisk för stora delar av Sydsverige, från Bohuskusten i väst till Östersjölandskapen i öst. Även Öland och Gotland har fått risk utfärdad av väderinstitutet.

Det är de senaste dagarnas varma väder, med snö som smält bort och lämnar marken bar, som gör att det torra fjolårsgräset riskerar att fatta eld. Eldar man utomhus bör man vara försiktig eftersom spridningsrisken är stor.

I samma delar av landet, bland annat Jönköpings län ,Kalmar län och Kronobergs län varnas det samtidigt för snöfall. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall som gäller för torsdag morgon och förmiddag.

Värst i väst- och Sydsverige

Södra och västra Sverige ser dessutom ut att få en svår pollensäsong. På västkusten och i Skåne blommar redan hassel och al.

– Det kan bli en av de värsta pollensäsongerna på 45 år, säger Åslög Dahl, forskare i botanik vid Göteborgs universitet.

Det är framförallt halterna av björk som riskerar att bli högre än på många år.

I Västsverige var pollensäsongen relativt måttlig förra året, vilket ger ökade risker att den blir svår i år. På östkusten kan det bli tvärtom – måttlig säsong med tanke på att förra året var rik på pollen.

Varma sommaren huvudorsaken

Boven i dramat är fjolårets sommar med ovanligt höga temperaturer.

– Den varma sommaren är huvudorsaken. Värme spelar stor roll för hur mycket pollen som träden kan anlägga. Björken är det träd som bildar mest pollen – när den blommar rikligt blir det besvärligt. I Syd- och Västsverige kommer det bli störst problem, säger Åslög Dahl.

Mest troligt blir det en tidig pollensäsong, med blomning av björk redan i mitten av april.

– Det är en kombination av hur mycket det blommat året innan och hur varmt och soligt det är under våren och försommaren som avgör hur mycket pollen det blir, säger Åslög Dahl.