Minst 25 döda efter tågkrock i Italien

Publicerad 2016-07-12

Minst 25 personer har dött och ett 50-tal har skadats efter att två tåg frontalkrockat i Italien.

Nu berättar överlevande om helvetet på tågen.

– Jag grävde mig fram i vraket och lyckades rädda min man, säger en kvinnlig passagerare enligt Reuters.

Många pendlare, studenter och turister tros ha befunnit sig på tågen när olyckan skedde i närheten av den italienska kuststaden Bari.

En av de överlevande berättar för Reuters hur han kastades ner på golvet av smällen.

– När jag lyckades ta mig upp såg jag helvetes-scener runtomkring mig, säger han.

En äldre kvinna lyckades gräva fram sin make och rädda hans liv.

– Jag drog fram honom ur vrakdelar och metall. Jag var själv barfota, säger hon till den lokala tv-kanalen Telesveva.

– Jag skrek. Jag drog ut honom i benen och fötterna. Jag gick över sönderslitna människor, det var så sorgligt. Det fanns inget jag kunde göra.

En höggravid kvinna beskriver hur hon kastades framåt i kraschen.

– Jag vet inte vad som hände, allt gick så fort. Jag såg min mamma på marken, min pappa och min syster blödde. säger hon till AP.

Arbetare: ”Värsta jag har sett”

De två regionala passagerartågen, som båda har fyra vagnar, krockade vid 11.30-tiden på en raksträcka mellan städerna Corato och Andria.

På bilder syns det hur spillror från tågen ligger utspridda i olivfälten på båda sidor av järnvägen. Tre av vagnarna är totalförstörda.

Cirka 200 personer är inblandade i räddningsarbetet. Räddningstjänsten är på plats med dussintals grupper för att öppna vagnarna. Räddningen är komplicerad eftersom det här hände mitt på landsbygden.

– Räddningsarbetare drar ut personer från metallen, flera av dem skadade, säger Riccardo Zingaro, chef för den lokala polisen i Andria, till nyhetsbyrån ANSA.

Ett fältsjukhus upprättades på platsen för att hjälpa de många skadade. Helikoptrar landade på de dammiga fälten intill för att föra iväg de svårast skadade.

Ett litet barn har räddats ur tågvraket och förts iväg med ambulanshelikopter. Ytterligare en liten pojke på sju år har skadats i olyckan, men han ska inte ha livshotande skador.

– Jag såg döda människor, människor be om hjälp och folk som grät. Det är det värsta jag har sett i hela mitt liv, säger en räddningsarbetare till italienska Sky.

Vid olycksplatsen väntar flera oroliga anhöriga på besked om sina anhöriga.

– Min pappa var på tåget. Sjukhuset vet ingenting, Vi får se vad som händer. Jag vill vara lugn och optimistisk. Men jag har inga nyheter, mobilen är avstängd, säger dottern till en av passagerarna till Sky.

Ministern: ”Ögonblick av tårar”

Enligt Utrikesdepartementet finns det än så länga inga uppgifter på om några svenskar är inblandade i olyckan.

– I nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar skulle vara drabbade, men vår ambassad i Rom håller på att ta fram mer information, säger Jessica Garpvall på UD:s pressjour.

Italiens premiärminister Matteo Renzi beskriver händelsen som ”ett ögonblick av tårar” och uttrycker kondoleanser till de drabbade.

– Vi kommer inte att sluta innan vi har en tydlig förklaring till vad som har hänt, säger han.

Det är oklart hur många personer som befann sig ombord på tågen.

Det finns i nuläget ingen förklaring till varför tågen krockade, men olyckan inträffade på en linje som endast har ett spår.