Följ med och upplev berättelsen på plats

Av: Maria Trägårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

Berättandet tar nya stora kliv.

Nu ger vi Aftonbladets 3, 6 miljoner dagliga besökare möjligheten att kliva in i den agendasättande journalistiken, in i verkligheter långt borta för att se, känna och uppleva berättelsen på plats.

Maria Trägårdh, biträdande redaktionschef
Maria Trägårdh, biträdande redaktionschef

Magnus Wennman (fotograf) och Erik Wiman (reporter) tog med sig den nya VR-tekniken (Virtual reality) till Malawi, ett av världens fattigaste länder på randen till en svältkatastrof som kan drabba 50 miljoner människor.

För vissa har maten redan tagit slut, andra klarar sig några veckor till.

I bästa fall.

För första gången gör nyhetsredaktionen ett försök att ta med Aftonbladets besökare till platsen där det händer med den nya tekniken.

Kan känslan av att vara där, sida vid sida med människorna som drabbas, på fälten där den livsviktiga skörden torkat och dött - öka förståelsen och givmildheten?

Vi hoppas det.

Mycket pengar behövs snabbt.

Om du vill hjälpa finns UNHCR, FN:s  flyktingorgan på plats i Malawi för att försöka stävja en katastrof.

Fakta/Virtual Reality och 360-video, så fungerar det

Med VR (Virtual Reality) och video i 360-grader  fångar den nya kameratekniken upp allt som händer runt kameran. Tittaren blir sin egen bildproducent och väljer själv i vilken riktning man vill titta.

Det fungerar utmärkt att titta på videon direkt i dator eller mobil och navigeringen sker med muspekaren eller genom att röra mobilen eller dra med fingret på skärmen.

Vill man uppleva tekniken fullt ut kan man titta på videoklippen i speciella VR-glasögon. Antingen kan man köpa en så kallad Google Cardboard för ca 150kr vilket är en enkel kartonglösning där iPhone eller Android placeras. En dyrare variant från Samsung (Samsung Gear VR)  kan användas med vissa Samsung-modeller och man kan då avnjuta videoklippen på allra bästa sätt.

Dator: Starta klippet som vanligt,  dra muspekaren för att se dig omkring i alla riktningar.

Mobil: Rör mobilen i olika riktningar eller dra med fingret över videon för att se dig omkring.

Du behöver surfa via den senaste versionen av Aftonbladets  app för att kunna se 360-videon.

Google Cardboard: Klicka på den lilla ”cardboard”-ikonen nere i högra hörnet, videouppspelningen anpassas då för att kunna ses i kartonglösningen. Rör på huvudet för att se dig omkring.

Samsung Gear VR

I dagsläget går det tyvärr inte att titta på klippen direkt från vår app, men du kan genom GearVR-gränssnittet hitta klippen där de ligger på Aftonbladets Facebook-sida.

Här kan du se andra 360-videos vi gjort:

Publicerad: