Tidigare SS-vakt dömd till fem års fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: BERND THISSEN / AP
Reinhold Hanning.

NYHETER

Den tidigare SS-vakten Reinhold Hanning, 94, döms till fem års fängelse för delaktighet i mord på 170 000 människor i förintelselägret Auschwitz, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Reinhold Hanning dömdes under fredagen av tysk domstol för delaktighet i morden på 170 000 människor i förintelselägret Auschwitz. 94-årige Hanning arbetade i lägret, som under andra världskriget låg i det tyskockuperade Polen, mellan januari 1942 och juni 1944 uppger Sky News.

Processen inleddes i februari i år och kan vara en av de sista mot misstänkta personer som verkade under Förintelsen. Detta på grund av deras höga ålder. Enligt DN är Hanning den tredje personen som dömts sedan en ny rättspraxis infördes 2011, då John Demjanjuk dömdes till fem års fängelse för att ha tjänstgjort som vakt i förintelselägret Sobibor. 2014 dömdes 94-årige Oskar Gröning till fyra års fängelse för medhjälp till mord efter tjänstgöring i Auschwitz. Ingen av de två domarna har dock vunnit laga kraft.

"Del av en skoningslös mördarmaskin"

Rättegången mot Hanning genomfördes i den tyska staden Detmold. Enligt domstolen ska Hanning ha varit väl medveten om att oskyldiga människor mördades varje dag i Auschwitzs gaskamrarna. Ändå ska han inte ha gjort något för att stoppa detta.

– Ni var nästa två och ett halvt år i Auschwitz och bidrog därmed till massmorden, sa rättens ordförande Anke Grudda enligt Reuters.

Grudda tillbakavisade även försvarsadvokatens argument om att Hanning aldrig ska ha dödat eller slagit någon med att han blev befordrad två gånger och därmed mycket väl måste ha vetat om vad som pågick.

Enligt ordförande för "The World Jewish Congress", Ronald S. Lauder, var domen mot Hanning välkommen.

– Han var delaktig i masmorden och en del av en skoningslös mördarmaskin. Utan det aktiva deltagandet av människor som honom hade detta inte varit möjligt, säger han till Sky News.

Ber om ursäkt

Hanning har tidigare berättat hur han vid 13 års ålder gick med i Hitler Jugend. Som 19-åring anslöt han sig till SS på uppmaning av sin styvmor. Enligt Hanning vågade ingen tala om vad de upplevt i dödslägret.

– Ingen i min familj visste att jag arbetade i Auschwitz. Jag kunde helt enkelt inte tala om det. Jag skämdes, sa han.

Enligt SVT Nyheter var Hanning först i Frankrike som SS-medlem och sedan på östfronten. Där sårades han och placerades då i Auschwitz ”i inre tjänst”. Hanning ska enligt SVT ha hävdat att han försökt att bli flyttad från dödslägret till fronten men att det inte ska ha beviljats.

Enligt Hannings försvarare ska han bara ha varit "en enkel arbetare", opolitisk och som haft svårt att säga nej. Försvararen yrkade därmed på frigivning medan åklagarsidan krävde sex års fängelse.

Under fredagen var det en tystlåten Hanning, som numera sitter i rullstol, som mötte domstolen. Han talade endast en gång och bad då om ursäkt för att han varit delaktig i det som hände i Auschwitz.

– Jag skäms över att jag lät en sådan här orätt ske och att jag inte ingrep. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för mitt handlande. Det gör mig uppriktigt ont.

Visste att kroppar brändes

Hanning har dock bett de överlevande om ursäkt tidigare och erkände då att han visste vad som pågick.

– Människor sköts, gasades och brändes. Jag kunde se hur lik bars fram och tillbaka eller togs ut ur lägret. Jag kunde känna doften av brända kroppar. Jag visste att kroppar brändes, säger han till Sky News och fortsätter:

– Jag har varit tyst under hela mitt liv och jag vill nu beklaga att jag har lyssnat till en kriminell organisation som ansvarar för att ha dödat så många oskyldiga människor, för att ha splittrat och förstört otaliga familjer, för allt elände, ångest och lidande som detta har åsamkat både offren och deras anhöriga.  

Publicerad: