Matjättens kopplingar till maffian

Uppdaterad 2021-07-31 | Publicerad 2014-03-16

Ica kände inte till att Camorran misstänks ligga bakom deras pasta

NEAPEL/STOCKHOLM. Ica säljer pasta producerad av ett företag som misstänks ha stått under den napolitanska maffians kontroll.

Något som matvarujätten själv säger sig vara helt ovetande om.

– Jag kände inte till att den här kopplingen fanns, säger Kerstin Lindvall, chef för hållbarhet på Ica.

I somras greps den italienske affärsmannen Giuseppe Mandara misstänkt för samröre med Camorran i Neapel. Rättsprocessen mot Mandara, även känd som ”Mozzarellans Armani”, handlar om grovt bedrägeri och pågår just nu.

Men ostskandalen, som Afton­bladet tidigare rapporterat om, är bara toppen av isberget gällande Camorrans inblandning i livsmedelsindustrin.

Omfattande utredning

Under 2008 inledde den italienska åklagarmyndighetens anti-maffiaavdelning en omfattande utredning mot den napolitanska koncernen Gruppo Ragosta som drivs av tre bröder.

Svenska Ica säljer elva produkter under eget märke från ett av koncernens bolag - leverantören D. Lazzaroni & C. Spa.

Det är färsk tagliolini märkt ”Ica – I love Eco” samt tio andra pastasorter som bär Icas logotyp.

De italienska myndigheterna misstänker att koncernen köpt företaget Lazzaroni för svarta pengar från Camorrans kriminella verksamheter, intäkter från bland annat narkotikahandel, utpressning och koppleri.

”Kan inte svara”

När Aftonbladet konfronterar Ica med uppgifterna ställer de sig frågande. Trots att företaget nu är tvångsförvaltat av den italienska staten.

– Jag kände inte till att den här kopplingen fanns, säger Kerstin Lindvall, chef för hållbarhet på Ica Sverige AB.

Hur kan ni ha missat det?

– Jag kan inte svara på det.

Männen bakom koncernen Gruppo Ragosta i Neapel greps redan för fyra år sedan misstänkta för grova bedrägerier men släpptes i brist på bevis.

– Men med hjälp av bland annat telefonavlyssning och information från tidigare dömda kriminella har vi nu lyckats kartlägga bröderna Ragosta och deras kopplingar till Camorran, säger utredaren Pasquale Pilerci till Aftonbladet.

2012 greps vd:n Fedele Ragosta och hans två bröder återigen i ett stort tillslag. Ytterligare ett 50-tal andra personer greps i razzian. Bland de gripna fanns flera framstående skattejurister, revisorer, tjänstemän från skattemyndigheten och en professor.

Misstänkt pengatvätt

Italienska ekobrottsmyndigheten Guardia di Finanza misstänker att koncernen tvättat pengar åt klanen Fabbrocino. En Camorra-klan som är känd för bedrägerier, beskyddarverksamhet, våldsbrott, prostitution, narkotika och vapenhandel.

– Klanen Fabbrocino är en av de farligaste Camorra­klanerna i Neapel, säger Giuseppe Crimaldi, reporter på tidningen Il Mattino, till Aftonbladet.

Just nu pågår en rättsprocess mot Fedele Ragosta och flera andra av de gripna. Åtalet rör främst pengatvätt.

Gruppo Ragosta misstänks för att ha köpt upp företag med svarta pengar från Camorrans kriminella verksamhet. Bland annat ska man ha köpt livsmedelsföretaget D. Lazzaroni & C. Spa.

Omfattande korruption

Man misstänker även att koncernen och dess många bolag är involverade i en omfattande korruptionshärva. De ska, enligt utredarna, ha undvikit skattekontroller och upptaxeringar genom att muta myndighetspersoner. Koncernens företag är nu ställda under tvångsförvaltning.

Kerstin Lindvall, chef för hållbarhet på Ica, berättar att hon kommer att gå vidare med uppgifterna om den italienska handelspartnern.

– Vi ska ta en diskussion med vår inköpsverksamhet och säkerställa vilken information de har haft och inte har haft för att se om vi har fattat beslut på felaktiga grunder när vi tecknat avtal med den här leverantören.

Kan man lita på Ica?

– Det ska man kunna göra så klart.

– Vi gör så många kontroller som vi hinner med. Italien har inte varit ett högriskland för oss men det kan vara väl värt att ompröva.

Tycker du att ni är ledande inom ansvarfullt företagande som det står på er hemsida?

– Jag tycker att vi har ett bra kontrollsystem generellt. Men de sociala delarna bygger mycket på att skydda arbetarna på fabrikerna. Där vet jag att vi är långt gångna och gör mycket bra kontroller och uppföljningar.

– Men inom korruptionsområdet som är ett väldigt svårt område att jobba i, där har vi kanske mer förbättringar att göra.

Efter Aftonbladets avslöjande uppger Ica att man börjat undersöka sina affärer med Italien och följa rättsprocessen som nu pågår.

Två av de i snitt hundra mordoffer per år som anses vara Camorra-relaterade.

3 000 mord – under 30 år

Camorran, som ibland kallas för den napolitanska maffian, är ett samlingsnamn för en rad kriminella klaner. De har sitt fäste i framförallt Neapel och dess omgivande landskap Kampanien i södra Italien.

Klanerna ansvarar tillsammans med Kalabriens brottssyndikat ’Ndranghetan och Cosa Nostra på Sicilien för en stor del av narkotikahandeln och vapenhandeln i Europa.

Camorrans korrupta företag har inte längre enbart funktionen att tvätta pengar som resulterar från brottslig verksamhet. De är vinstgenererande aktörer, ibland på globala marknader. Det kan handla om olika näringar – allt från tung tillverkningsindustri till serviceinriktade tjänsteföretag.

Ambitionen att som ekonomisk organisation förvandla olagliga verksamheter till lagliga aktiviteter har gjort att Camorran numera kallas ”o’ sistema” (”systemet”) i Neapel.

Ingen verksamhet som genererar pengar är ointressant för Camorran. Sommaren 2008 avslöjades att en klan försökt att ta över fotbollslaget Lazio i Serie A.

Enligt kriminalreportern Giuseppe Crimaldi på tidningen Il Mattino i Neapel är de två farligaste Camorraklanerna Fabbrocinoklanen och Polverinoklanen.

De senaste 30 åren har över 3 000 personer dödats i Camorrarelaterade brott i Neapel med omnejd. Det är i snitt 100 mord per år.

Källor: FBI, Guardia di Finanza, bbc.co.uk, ilfattoquotidiano.it

Följ ämnen i artikeln