Syrien

Minst 15 barn bombades till döds i Ghouta

Av: 

TT

På en bild som publicerats på den syriska presidentens officiella Facebook-konto ses Assad omgiven av regeringsstyrkor i östra Ghouta.
På en bild som publicerats på den syriska presidentens officiella Facebook-konto ses Assad omgiven av regeringsstyrkor i östra Ghouta.

NYHETER

Minst 15 barn och två civila kvinnor dödades när en skola i östra Ghouta utanför Syriens huvudstad Damaskus bombades. Tidigare under måndagen dödades minst 20 civila i bombangrepp mot staden Douma, enklavens största stad.

Uppgifterna om antalet dödsoffer kommer från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien.

Som en bisarr kontrast passade Syriens president Bashar al-Assad på att föreviga ett besök i östra Ghouta, där han mötte regeringsstyrkor. I en film som skildrar besöket beskriver presidenten hur en väg, tidigare omgiven av krypskyttar, nu rensats av regeringsstyrkorna.

al-Assad hävdar i filmen, iförd solglasögon och bakom ratten på sin bil, att vägen är öppen och att allt nu fungerar i staden och i Syrien.

Den syriska militärens frammarsch och massiva bombningar av den tidigare rebellenklaven har fått tiotusentals människor att fly området. Att "rehabilitera" människorna som i åratal levt under rebellstyre blir en viktig utmaning, enligt al-Assad. Men enligt rebellerna i området vill invånarna inte återgå till att stå under regeringens kontroll, utan fruktar repressalier.

Assads syfte med filmen är att ge en bild av att han har kontrollen och gör slut på oppositionen i östra Ghouta, anser en före detta diplomat i Syrien, Nikolas Van Dam.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien