Här får tiggarnas barn gå i förskola

Publicerad 2014-12-08

Aftonbladet på plats - där barnen får en trygg tillflyktsort under dagtid

Här leker barnen - medan deras föräldrar tigger i vinterkylan.

– De är jätteglada när de kommer hit och jätte­ledsna när de går, säger Mona Lisa Pruteanu på förskolan för EU-­migranternas barn.

På Göteborgs Räddningsmissions förskola kan de ofta hemlösa barnen till romska EU-migranter leka tryggt under dagarna. I dag sänds den andra delen av Aftonbladet morgons granskning av romernas situation i Göteborg.

Aftonbladet besökte ­Göteborgs Räddnings­missions förskola för romska EU-migranter.

Förskolan är den enda i sitt slag i Sverige. Här har barnen till romska EU-migranter i Göteborg en trygg tillflyktsort under dagtid.

- Vi har ett särskilt romskt fokus på vår för­skola och öppet varje dag. Man behöver inte skrivas in. Alla ­familjer och barn är välkomna här, säger Ulrika Falk, verksamhetssamordnare på Räddningsmissionen.

”Lever i hemlöshet”

Men när skoldagen är slut väntar en betydligt mer oskyddad tillvaro utanför dörrarna.

– Alla våra barn lever i hemlöshet, mer eller mindre. Många bor på svartkontrakt, ett väldigt till­fälligt boende. De tvingas ofta ­flytta, säger Ulrika Falk.

Lotta Lindberg, pedagog på förskolan säger:

– När jag åker hit på ­morgonen så är jag fantastiskt lycklig för att träffa dem och när jag cyklar hem på eftermiddagen så är jag ­lika lycklig över var jag ­­varit med om, säger hon.

”Kan känna sorg”

Efter det tar en annan känsla över - frustrationen och oron över barnens situation på kvällar och nätter.

– På något sätt kan jag ju känna sorg över vart de går någonstans. Jag vet att några­ av våra barn har fått ­sova i bilar. Det kan ­göra mig oerhört ledsen. Man kan inte somna gott om natten, ­säger Lotta Lindberg.

Följ ämnen i artikeln