Hundratals döda efter dubbla båtkatastrofer

Publicerad 2015-08-28

Minst 105 migranter befaras döda efter att två flyktingbåtar kapsejsade utanför Libyens kust.

Ytterligare ett hundratal befaras ha drunknat.

När båten med flest passagerare sjönk var många instängda i lastrummet.

Uppemot 450 personer ska ha varit ombord på de två båtarna när olyckorna inträffade under torsdagen.

Från den första båten, som ska ha haft närmare 50 personer ombord, anropade man om hjälp tidigt på torsdagen. Senare sjönk ytterligare en flyktingbåt i Medelhavet, även den utanför staden Zuwara i Libyen.

Hundratals befaras döda

Enligt libyska myndighetskällor fanns 400 passagerare ombord på den andra båten, rapporterar BBC. Nyhetsbyrån Reuters skriver att många passagerare var instängda i ett lastrum när den båten sjönk.

Enligt Röda Korset befaras uppemot 200 migranter ha dött i olyckan. Framåt kvällen hade 105 kroppar bärgats, medan ytterligare över 100 saknas och befaras ha dött.

Den libyska kustbevakningen uppger för Reuters att man räddat runt 200 personer.

Fiskebåtar hade skyndat till området och lyckades rädda personerna ur vattnet.

Men för många andra slutade den farliga färden i röda plastsäckar. På en strand där skor, kläder och personliga tillhörigheter flöt iland.

– Vi har tvingats ta den här vägen. Den kallas nu för Medelhavets grav, säger överlevaren Ayman Talaal enligt ITV.

Av de räddade ska 147 personer ha förts till ett fångläger för illegala invandrare i staden Sabratha, väster om Tripoli.

”Begränsade resurser”

Räddningsinsatsen kommer att pågå under fredagen. Men för de som arbetar med insatsen är förutsättningarna långt från optimala.

– Vi arbetar med väldigt begränsade resurser. De flesta båtar vi använder är fiskebåtar som vi lånar av deras ägare, säger en källa till AFP, enligt nyhetsbyrån TT.

Enligt siffror från FN har över 2 400 migranter dött på Medelhavet hittills i år, när de försökt ta sig till Europa. Under hela 2014 var motsvarande siffra 3 279 personer.