Sju av tio vill ha allmän värnplikt

Publicerad 2016-01-10

Försvarsministern: Vi vill bygga ett robustare och mer fungerande personalförsörjningssystem

SÄLEN. Kravet på att allmän värnplikt återinförs blir allt starkare.

Nästan sju av tio svenskar vill att reformen blir av, visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– I diskussionen har det framförts argument för allmän värnplikt som tycks ha vunnit allmänhetens gillande, säger Karin ­Nelsson på Inizio.

I dag inleds den årliga försvarspolitiska konferensen Folk och Försvar i Sälen. Där samlas ministrar, riksdagspolitiker, försvarsföreträdare och lobbyister. De senaste åren har frågan om personalförsörjningen ­inom Försvarsmakten diskuterats flitigt och så blir det också i år.

Det har gått drygt fem år sedan den allmänna värnplikten lades på is av Alliansregeringen, efter ett beslut i riskdagen med knapp majoritet. I stället skulle en frivillig yrkesmilitär användas. Men Försvarsmakten har sedan dess haft problem med att få tag på tillräckligt mycket personal, i dag saknas 7 500 personer.

Starkt stöd

Det har fått kraven på en återinförd värnplikt att öka.

En ny mätning från ­Afton­bladet/Inizio visar att stödet för ett återinförande är skyhögt hos svenska folket. Nästan sju av tio, 68 procent, tycker att det är en mycket eller ganska bra idé. Bara 18 procent är emot.

– Det finns ett starkt stöd bland svenskarna kring allmän värnplikt. Stödet är ­något starkare bland män än bland kvinnor och starkare bland äldre än bland yngre, säger Karin Nelsson, opinionschef på ­Inizio.

Det innebär att stödet har ökat rejält sedan förra årets mätning, som gjordes i samband med Folk och Försvar i januari 2015. Då tyckte 61 procent att det var en ­mycket eller ganska bra idé att införa plikten.

Utreder annan variant

– Frågan kring försvaret har diskuterats livligt under året. I diskussonen har det framförts argument för allmän värnplikt som tycks ha vunnit allmänhetens gillande, säger Nelsson.

Den nuvarande regeringen, som var emot att värnplikten lades på is, vill se över möjligheten att åter­införa den, denna gång för både män och kvinnor.

I höstas tillsatte man därför en utredning som ska se över personalförsörjningen inom försvaret. Den leds av Annika Nordgren Christensen, tidigare försvarspolitiker (MP) som satt många år i Försvarsberedningen.

Det är också känt att ­regeringen vill att utredningen ska titta på hur man valt att göra i Danmark och Norge, där man har en kombination av allmän värnplikt och yrkesförsvar.

– Det skulle vara klokt att titta på det här även i Sve­rige. Vi vill bygga ett robustare och mer fungerande personalförsörjnings­system, har försvarsminister Peter Hultqvist tidigare sagt.

Utredningen ska vara klar senare i år och efter det vill Hultqvist att frågan ska diskuteras med de övriga partierna. Målet är en bred samsyn innan det fattas ­beslut i riksdagen.

Både Vänsterpartiet och Sverige­demokraterna är för ett återinförande och Liberalerna, som var med och avskaffade den 2010, har bytt fot. Man vill nu att ett regerings­beslut om åter­införd allmän värnplikt ska fattas så snabbt som möjligt.

Följ ämnen i artikeln