Oppositionsledare kan bli nästa ledare i Zimbabwe

Publicerad 2017-11-16

Zimbabwes militär patrullerar gatorna i huvudstaden Harare.

Robert Mugabe vägrar att lämna sin post.

Men Zimbabwes presidents dagar tycks ändå vara räknade.

– Det pågår ett maktskifte under tyst överenskommelse mellan regionala makter, säger en källa inom oppositionen till CNN.

Robert Mugabe och hans fru Grace

Den sparkade vicepresidenten Emmerson ”Krokodilen” Mnangagwa ser ut att vara den som håller i taktpinnen efter att militären på onsdagen tog kontroll över huvudstaden Harare och satte president Mugabe i något som liknar husarrest.

Mnangagwa fick sparken av Mugabe tidigare i november, något som tolkades bana väg för Mugabes hustru Grace Mugabe, 52, att bli nästa ledare efter den åldrande presidenten.

Men den 75-årige före detta säkerhetschefen och försvarsministern Mnangagwa ska under lång tid ha planerat att ta över makten efter presidenten, och i dagarna kunnat verkställa sin vision med hjälp av sina starka kontakter med landets militär, uppger flera medier.

Att oppositionsledaren och förre premiärministern Morgan Tsvangirai, som behandlats för cancer utanför landet, ska ha återvänt till Harare under onsdagen ses av många som ytterligare ett tecken på att landet kan få en ny ledare.

Fredlig sorti

När Mugabe nu har satts i husarrest och vaktas av generaler arbetar den katolske prästen Fidelis Mukonori, som är Mugabes själasörjare, med att försöka medla fram en lugn och fredlig sorti för 93-åringen.

Men flera medier uppger att Mugabe vägrar att delta i medlingen. Daily Mail skriver att han istället har krävt ”en omröstning om ledarskapet”, troligtvis då vid partikongressen för det egna partiet Zanu-PF som äger rum i december. Nyhetsbyrån Reuters skriver att Mugabe fortsatt insisterar på att han är ”Zimbabwes enda legitima ledare”.

Trots det verkar hans dagar vara räknade.

Över hundra olika samhällsorganisationer och flera kyrkor har även gått samman i en gemensam förfrågan om att Mugabe på ett fredligt vis ska lämna makten, skriver Daily Mail.

– Det pågår ett maktskifte under tyst överenskommelse mellan regionala makter, säger en källa inom oppositionen till CNN.

CNN:s källa uppger att frågan om Mugabes avgång i princip är avgjord, och att man redan planerar framåt:

– Det pågår samtal för att forma en övergångsregering och i den övergångsregeringen ska oppositionen ingå, säger källan.

Ytterligare ett tecken på att stödet för Mugabe minskat är att Sydafrikas president Jacob Zuma inte med kraftiga ordalag har fördömt militärkuppen.

Zuma och Mugabe talade under gårdagen.

– Jag hoppas att situationen kontrolleras så att fred och stabilitet återvänder till Zimbabwe, sa Zuma efteråt.

Bett Kina om hjälp

Den snabba och chockartade processen under onsdagen kan bara beskrivas som en oblodig statskupp, även om militärtalespersoner gjort gällande att deras enda mål varit att komma åt ”personer i presidentens närhet, som begår brott som orsakar socialt och ekonomiskt lidande i landet”.

Nu kommer också uppgifter om att Mnangagwa och hans nära följeslagare generalen Constantino Chiwenga kan ha planerat det hela med Kinas hjälp.

Constantino Chiwenga besökte Peking i förra veckan och sågs då bland annat skaka hand med Chang Wanquan, Kinas försvarsminister. Kinas UD har dock uppgett att besöket var ett ”rutinbesök”.

Kina har under lång tid stöttat Mugabes auktoritära styre, trots att han gått från att ses som en frihetshjälte till en despot under sina nästan 40 år vid makten. Man har också gått om andra västerländska länder som Zimbabwes främsta investerare.

Det kinesiska utrikesdepartementet har uppgett att man ”följer utvecklingen noga”.