Vittnar om sextrakasserier på Aftonbladet

Uppdaterad 2017-10-26 | Publicerad 2017-10-25

Sexism, tystnad och kvinnofientlighet.

Det framkommer i en granskning av Aftonbladet som Dagens Nyheter gjort.

– Vi har nolltolerans mot kränkningar och trakasserier på vår arbetsplats. Nu vill jag en gång för alla säkerställa att det är så. Därför har jag beslutat att ta in en extern part för att se till att det verkligen är så, säger Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets chefredaktör.

De senaste veckorna har sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter uppmärksammats stort genom kampanjen #MeToo.

Bland annat har Aftonbladets Fredrik Virtanen anklagats och har tagit en timeout från sitt jobb som nöjeskrönikör och kolumnist på ledarsidan.

I samband med det har Dagens Nyheter granskat arbetskulturen på Aftonbladet.

Ett 20-tal tidigare och nuvarande medarbetare vittnar om sexuella trakasserier, sexistiska påhopp och en tystnadskultur som gjort det möjligt.

I granskningen pekas två manliga journalister ut som utsatt sina kvinnliga kolleger för kränkande kommentarer om utseende, anspelningar på deras sexliv, grova tillmälen och ovälkomna sexinviter.

”Sånt här tolereras inte”

Fram träder bilden av en unken machokultur.

Bland annat beskriver reportrarna Emma Bouvin och Mikael Delin hur en av männen, lite i förbifarten, slungat iväg ett oerhört grovt påstående till en kvinnlig chef vid nyhetsdesken.

– I samma ögonblick jag fick reda på vad som hänt – ett par minuter senare – tog jag undan de inblandade och gjorde ett personalärende av det inträffade. Händelsen togs på största allvar. Sånt här tolereras inte på Aftonbladet, säger Aftonbladets redaktionschef Håkan Andreasson om händelsen som Dagens Nyheter rapporterar.

Flera andra medier har granskat Aftonbladet och Fredrik Virtanen i kölvattnet av #MeToo.

Svenska Dagbladet har bland annat pratat med 12 kvinnor som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp av Fredrik Virtanen.

Aftonbladet å sin sida har tagit in en extern utredare för att så långt det bara är möjligt reda ut beskyllningarna mot honom.

Tar hjälp utifrån

Dagens Nyheters granskning av Aftonbladet kommer en dryg vecka efter att Cissi Wallin pekat ut Fredrik Virtanen som den som våldtog henne för 11 år sedan och nu tar tidningen in extern hjälp också för att rätta till de missförhållanden som finns.

– Vi har en nolltolerans mot trakasserier. Vi är alla medmänniskor, som ingen har rätt att kränka, oavsett kön, etnicitet, ålder, religion eller sexuell läggning. Det är en fråga jag brinner för, både som kvinna och mamma till tre döttrar. Men jag är förstås inte naiv. Jag vet att min arbetsplats, precis som på andra ställen i vårt samhälle, inte är helt fri från sådana här former av missförhållanden. Därför kommer vi att ta in en extern samarbetspartner som stöd även i det här arbetet. Har vi brustit på något sätt tillbaka i tiden ska det framåt bli bättre, säger Sofia Olsson Olsén.

”Känner inte igen mig”

Susanna Vidlund är journalistklubbens ordförande på Aftonbladet och hon känner inte igen sig i beskrivningen av redaktionen som en grabbig miljö:

– Jag tror att många av händelserna som Dagens Nyheter beskriver kan ligga långt tillbaka i tiden. Under mina drygt två år som fackordförande har jag bara varit med om någon enstaka incident. Men facket jobbar tätt ihop med ledningen för en så bra och jämställd arbetsmiljö som möjligt.