Här står kylskåp mitt på gatan: ”Allt försvinner nästan direkt”

Uppdaterad 2022-11-13 | Publicerad 2022-11-12

NEW YORK. Skenande matpriser slår hårt mot New York-borna.

Räddningen: Över hundra kylskåp längs gatorna.

– Jag hade inte klarat mig annars, säger Gwyn, 60, som försörjer sina barnbarn.

Mitt på 120:e gatan i Harlem står ett kylskåp. 60-åriga Gwyn gräver på hyllorna och synar utgångsdatum.

En mjölkdunk, bananer och bagels åker ner i kassarna.

– Ibland har man inte pengar, som i dag – jag har inte ett skit! Jag kom hit tidigt, och det fanns ingenting. Jag kom tillbaka nu och fick mjölk, bröd. Man får vara tacksam för det man får, säger hon.
Särskilt nu, när matpriserna i New York‚ en av världens dyraste städer, rusar uppåt, konstaterar hon.

– Jag skaffar minst 80 procent av mina livsmedel i kylarna. Lite hjälp räcker långt, säger hon och sätter de tunga kassarna på axlarna.

Där hemma väntar hennes make och två spädbarn som hon försörjer.
– Det är riktigt tufft. Min son dog nyligen av hjärnblödning, och jag slåss för vårdnaden om hans två barn och tar hand om dem också.

Kylarna öppna dygnet runt

För många amerikaner svider det nu rejält i plånboken när de går till mataffären. Livsmedelspriserna har ökat med 13,5 procent jämfört med förra året – den största ökningen på 43 år.

Gatukylskåp började dyka upp över hela New York i början av 2020. De fylls med mat som grannar inte längre behöver, eller av butiker som hellre skänker maten än slänger den.
Målet är tudelat: Att låta fler bli mätta i tider av ekonomisk osäkerhet, samtidigt som man minskar matsvinnet.
Svenska Sade Boyewa El, startade det första gatukylskåpet, en ”freedge” eller ”community fridge” som de också kallas, på Manhattan i början av pandemin.

– Då var det många som förlorade sina jobb och behövde hjälp. Men om man hade problem då, har det bara förvärrats nu. Mat, hyra, resekostnader – allt har blivit dyrare, säger hon.

Svenska Sade Boyewa El, startade Manhattans första gatukylskåp under pandemin.


Tillsammans med Shu Lu, 49, drar hon vagnar fullastade med skänkt mat genom Harlem. Som volontärer sköter de sex till åtta kylskåp i området. Rengör, och fyller på. Kylarna är öppna dygnet runt.

Vem som helst får plocka all mat de behöver, utan en enda fråga.

– Det händer att vi fyller kylarna fem gånger per dag., säger Sade.

– Grannar kan till och med ibland spana i fönstren, för att ha koll på när vi fyller dem, fortsätter Shu Lu.

När de proppat kylen på 120:e gatan full strömmar ännu fler grannar fram för att se vilka varor som erbjuds. Just idag: Sallad, frukt, bönor, bröd.

”Är så dyrt just nu”

I dag finns över hundra gatukylskåp spridda över New York. De flesta elkontakter dras till restauranger eller butiker som är villiga att att erbjuda ett uttag.
På nätet finns digitala kartor över kylarna, med länkar till Instagramkonton där man kan få direktuppdateringar om dess innehåll.
Vid nästa kyl, på 155:e gatan, spanar Agda Delacruz, 50, på dagens varor.

– Jag kom precis från mataffären, men det är så dyrt just nu. Jag har nästan inte råd med någonting, säger hon.
Agda är ensamstående mamma till två tonåringar som fortfarande bor hemma. Hon är också arbetslös sedan en tid tillbaka.

– Och det finns inte så många jobb att söka, därför är gatukylskåpen så viktiga – inte bara för mig utan för många i det här området.

Tömdes på rekordtid

I stadsdelen Brooklyn får Thadeaus Umpster, 41, en ny leverans framför sitt hus. En filmstudio i New York har skänkt flera brickor med överbliven cateringmat.
Han lyfter in maten i köket och paketerar i mindra plastlådor, som färdigrätter.

– Priserna går upp, hyror stiger mycket. Folk kämpar mer. Så detta är något folk behöver mer och mer. Fler tvingas vända sig till matbanker, välgörenhet – och dessa kvarterskylarna, säger han.

– Vi försöker göra vad vi kan så att folk har tillräckligt.
I februari 2020 öppnade han den första kvarterskylen i New York. Han hittade den gratis på en köp- och säljsajt. Ursprungsplanen var att placera den i husets tvättstuga, men den gick inte in genom dörren.

Istället drog han ut en förlängningssladd och satte den utanför huset. Fyllde den. Och såg den tömmas på rekordtid.

Han tillhör In our Hearts, en aktivistgrupp som idag driver upp emot 70 kvarterskylskåp. Alla möjliga sorters människor hämtar gratismat när inflationen är rekordhög, säger han. Barnfamiljer, skolbarn, pensionärer.

– Här, en limpa som bortskänkes!, säger en granne, och kastar in ett oöppnat paket rostbröd som blivit över.

Försöker sälja vidare

Förutom att minska hungern i grannskapet, och bromsa svinnet, säger Thadeaus att det skapar sammanhållning. Många granna vill bidra, eller hämta något de behöver.
Det händer att en del personer försöker ta all gratismat på samma gång. En del försöker till och med sälja varor vidare till butiker, om de ser ett flak med smörpaket.

– Dessa kylar finns här för att folk kanske har det tufft. Så vi kan inte riktigt beskylla dem för att ta allt. De har det svårt, och försöker bara tjäna lite pengar. Men det är inte poängen.

För att motverka att personer tar allt på en gång, eller försöker sälja vidare, har de tre strategier: Att tydligt märka varorna med ordet ”gratis”, att ställa ut lite åt gången, att sprida varorna över många kylskåp, och öppna förpackningar lite i ett hörn.

– Detta töms nog inom en timme, säger han om de nya matlådorna, med potatismos, kött, ris, fisk, sallad och paj från filmstudion.

– Vi fyller på så ofta vi kan, ibland hela åtta gånger per dag. Allt försvinner nästan direkt. Behovet är enormt just nu.

Det händer att en del personer försöker ta all gratismat på samma gång. En del försöker till och med sälja varor vidare.

Följ ämnen i artikeln