Putinkritikern sätts i fångläger efter förbjudna orden om Butja

Publicerad 2022-12-09

I en Youtubevideo berättade Ilja Yasjin om Rysslands hemskheter i Butja.

Nu döms regimkritikern till 8,5 års arbete i en straffkoloni.

– Med den här hysteriska domen vill myndigheterna skrämma oss alla, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

– Allt det här är en absolut apokalyptisk bild, du vet, som i skräckfilmer. Döda kroppar med öppna ögon, med händerna bundna bakom ryggen.

Så sa Putinkritikern Ilja Yasjin i direksänd video på Youtube när han med hjälp av videomaterial från BBC sammanfattade den ryska militärens framfart i Kievs förstad Butja, rapporterar CNN.

Den ryske åklagaren hävdar att Yasjin var medveten om att bilderna han använde i Kiev var ”fabricerade av Kievregimen” och valde därför att döma honom till 8,5 års arbete i en straffkoloni för att ha spridit ”falsk information”.

”Jag är inte rädd”

Yasjin, som är en av Rysslands mer framstående oppositionspolitiker och har nära band till Aleksej Navalnyj, själv motsatt protesterat mot domen.

– Med den här hysteriska domen vill myndigheterna skrämma oss alla, men i själva verket visar de bara sin svaghet. Starka ledare är lugna och självsäkra, och bara svaga människor försöker täppa till käften på oliktänkande, säger han i ett uttalande på Telegram.

– Så i dag kan jag upprepa bara vad som sades på dagen jag greps: Jag är inte rädd, och ni ska inte vara rädd,

”Kallas bödlar och ockupanter”

39-åringen har flera gånger riktat skarp kritik mot president Vladimir Putin och i samband med att domen presterades valde han att gå till attack på nytt.

– När du tittar på konsekvenserna av detta monstruösa krig förstår du förmodligen redan vilket allvarligt misstag du gjorde den 24 februari. Vår armé hälsas inte med blommor. Vi kallas bödlar och ockupanter.

Ilja Yasjin i en rättssal i Moskva under fredagen.