Kristersson: ”Det här gör Sverige unikt – på ett dåligt vis”

Publicerad 2023-06-06

Statsminister Ulf Kristersson håller nationaldagstal i Strängnäs.

Då betonar han vikten av att ställa högre krav på att nya medborgare lär sig svenska.

– Det här gör Sverige unikt, på ett dåligt vis, säger han.

Kristersson inledde sitt tal med att prata om Sveriges 500 år som självständig stat.

– Här i Strängnäs – bara ett stenkast från min egen trädgård – valdes Gustav Vasa till kung för exakt 500 år sen, säger han.

– Han förstod det kanske inte just då, men med det valet så blev Sverige en modern nationalstat. Och sedan dess har vi varit ett självständigt land.

Kristersson säger att vi har mycket att vara stolta över, bland annat när det kommer till att vara en av världens starkaste demokratier, företagens export till över hela världen – och segrar i Eurovision.

– Allt det här är värt att fira. För de allra flesta människor i världen är friheten inte alls självklar.

”Allvarliga spänningar”

Men han lyfter samtidigt fram en förändring som skett under de senaste åren. Den handlar om de 1,2 miljoner utländska medborgare som invandrat till Sverige de senaste tolv åren.

– Vi ser två tydliga konsekvenser: Att väldigt många jobbar, försörjer sig själva och varje dag bidrar till hela samhället. Men vi ser också utanförskap i den stora migrationens och den dåliga integrationens spår, säger han och fortsätter:

– Det här skapar allvarliga spänningar: Många som är födda här – men som inte längre känner igen sig. Som upplever att förändringen har varit för stor och för snabb.

Ulf Kristersson i Strängnäs.

Kristersson säger att det nu behövs tre nycklar: ett uppvärderat medborgarskap, fokus på svenska språket och tydligare gemensamma värderingar.

Särskild vikt lägger han vid det svenska språket.

”Ett sådant svek”

Han säger att det inte funnits någon förväntan på de som kommer till Sverige att lära sig svenska och att det inte funnits några krav på att få bidrag eller permanent uppehållstillstånd.

– Det här gör Sverige unikt – på ett dåligt vis, säger han.

Även läsförmågan hos yngre barn lyfts fram.

– Det finns alltså tioåringar, som inte förstår den text som ligger framför dem på skolbänken. Ett sådant svek. Inse vilken ojämlikhet det här kommer skapa.

Kristersson säger att det språkliga och kulturella utanförskapet måste brytas och att regeringen nu lägger om politiken.

– Ska vi bli det landet måste medborgarskapet uppvärderas, svenska språket stärkas och våra grundläggande värderingar respekteras.

Nationaldagsfirandet i Strängnäs.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln