Kreml förnekar: ”Putin har ingen dubbelgångare”

Publicerad 2023-05-02

Rykten florerar om att Putin gömmer sig under jord medan dubbelgångare spelar hans roll.

Det stämmer inte alls, enligt Kreml:

– Han är megaaktiv. Han har aldrig suttit i någon bunker, säger presidentens pressekreterare.

Ryktena om den ryske presidentens dåliga hälsa, att han har dubbelgångare och att han gömmer sig i bunkrar har fått Kreml att gå till motattack.

Dmitrij Peskov, som är Vladimir Putins pressekretare, skriver till ryska nyhetsbyrån Interfax enligt tidningen Meduza:

– Ni har förmodligen hört att Putin har många dubbelgångare, som arbetar i stället för honom medan han sitter i en bunker. Det är ännu en lögn. Presidenten är megaaktiv, de som jobbar jämsides med honom hinner knappt med i hans takt, säger Peskov.

Rysslands president Vladimir Putin.

”Det är en lögn”

Efter att Vladimir Putin nyligen hade besökt ryskockuperade Cherson och Luhansk hävdade ukrainska myndigheter att han aldrig var där, utan att det i själva verket var en dubbelgångare som var på plats.

Enligt Peskov har Putin inte heller några hälsoproblem. Ryktena om att han bland annat lider av cancer och behandlas med cellgifter stämmer inte, enligt pressekreteraren:

– Hans hälsa kan man bara önska sig själv, tack gode Gud. Han har aldrig suttit i någon bunker. Det är också en lögn, lade Peskov till.

När den ryska regeringen släppte en video på Vladimir Putin  i Cherson och Luhansk hävdade ukrainska myndigheter att det var en dubbelgångare.

Spekulationer om dubbelgångarens namn

I en intervju 2020 med ryska nyhetsbyrån Tass bekräftade Putin att den ryska statsledningen i början av 2000-talet diskuterade om han skulle ha dubbelgångare:

– Men jag vägrade ha några dubbelgångare. Det var under våra svåraste tider, under kampen mot terrorism, sade han då till Tass enligt Meduza.

Enligt konspirationsteorier som cirkulerar ska Putins dubbelgångare kallas Udmurt, Banketnij eller Govorun, skriver Meduza.