S varning: ”SD en säkerhetsrisk för Sverige”

Åkessons svar: Diktaturfasoner

Publicerad 2022-09-02

Socialdemokraterna varnar för släppa in Sverigedemokraterna i regeringen.

Partiet uppges ha nära kopplingar till Putins Ryssland, enligt Anders Ygeman (S).

– De kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige, säger integrationsministern.

– Diktaturfasoner inför öppen ridå, svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) kallade under fredagsmorgonen till en pressträff om det “säkerhetspolitiska- och utrikespolitiska hot som Sverigedemokraterna utgör”.

Hultqvist räknade upp en rad faktorer som påstås visa SD:s nära kopplingar till Ryssland. Bland annat att man röstat för ryska intressen i EU-parlamentet och att Jimmie Åkesson en vecka före invasionen av Ukraina inte kunde välja vem han föredrog mellan Vladimir Putin och Joe Biden.

”Diktaturfasoner” kallar Jimmie Åkesson Socialdemokraternas pressträff där SD målades upp som en säkerhetsrisk. Bilden från Aftonbladets partiledardebatt.

–Den fråga man nu ställer sig är att om SD ska få minister- eller insynsposter på utrikes- eller försvarsdepartementet och vad det kan ha för påverkan på rikets säkerhet, säger han.

– Det är rimligt att de redovisar kontakt med Ryssland innan och efter invasionen av Ukraina.

”Tror knappt det är sant”

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S):

– Det råder ingen tvekan om att Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige.

Peter Hultqvist och Anders Ygeman under en pressträff på fredagsmorgonen.

Uttalandet väcker starka reaktioner inom Sverigedemokraterna.

”Diktaturfasoner inför öppen ridå. S har alltså en pressträff för att “informera” om oppositionen. Man tror knappt att det är sant, skriver han på Twitter och fortsätter:

”Partiet som gjort Sverige mer sårbart än någonsin, som formligen plågar befolkningen med skatter och hutlösa el- och bränslepriser som avslöjats vara nedlusat av islamister, från ungdomsförbund upp till partistyrelse och ministernivå. Istället för att ta ansvar för de egna misslyckandena och omfattande demokratiska bristerna så ska man nu alltså "informera" om det parti som varnat för utvecklingen hela tiden”.

”Bananrepublik”

Även andra SD-medlemmar har reagerat:

”Vad är det här för bananrepublikfasoner”, skriver ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt på Twitter.

Riksdagsledamoten Björn Söder:

“Säkerhetshotet mot Sverige står de socialistiska partierna, med Socialdemokraterna i spetsen, för. Och då inte vara utrikespolitiskt utan även inrikespolitiskt med ökad kriminalitet och islamism”.

”Det råder ingen tvekan om att Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige”, sa Ygeman under S-pressträffen.