Tusentals evakueras efter översvämningar: ”Domedagskänsla”

Publicerad 2022-10-14

Tusentals människor tvingas lämna sina hem efter stora översvämningar i sydöstra Australien.

I Melbourne ligger golfbanor, parker och broar under vatten.

– Det är domedagskänsla här, säger svenska Mimmi, 27.

Under fredagen fick tusentals människor lämna sina hem efter ett kraftigt regnoväder dragit in över sydöstra Australien. I delstaten Victoria har mer än en månads regn fallit sedan i onsdags, rapporterar Reuters.

– Våra flodsystem når stora översvämningsnivåer vid olika tidpunkter i dag, under helgen och fram till nästa vecka, säger Tim Wiebusch, chef för räddningstjänsten i Victoria.

Enligt nyhetsbyrån AFP har hundratals hus drabbats av översvämningarna.

I Melbourne ligger vägar, broar och parker under vatten. Svenska Anton, 31 och Mimmi, 27 är på plats i den översvämmade staden.

– Alla är väldigt chockade. Det är många människor som går längs vattnet och alla ser stumma ut. Människor stannar hela tiden och pratar med varandra på gatorna, säger Mimmi.

Vägar, hus och parker ligger under vatten efter stora översvämningar i Melbourne.

”Vatten överallt”

Vännerna bor några kilometer norr om floden Maribyrnong som är helt översvämmad.

– För oss är det ganska lugnt. Vi märkte ingenting först. Det var när vi skulle korsa en bro på vår promenad som vi märkte att det var vatten överallt, säger Anton.

– Vi har en kompis som bor på andra sidan. Hon fick besked om att hon måste evakuera. Allt gick väldigt snabbt, säger Mimmi.

Under fredagen gav sig vännerna ut på en ny promenad med paraplyerna i högsta hugg.

– Det är många hus som ligger under vatten. Vi ser en restaurang som man bara ser toppen på. En hel park där vi brukar vara är under vatten, säger Mimmi.

Anton, 31 och Mimmi, 27 på plats i Melbourne.

”Kommer sätta nya rekord”

Enligt kontrollanten John Bates har floden Maribyrnong nått en höjd på 4,18 meter. Det är en högsta nivån sedan 1974, enligt The Age.

Premiärministern i Victoria, Daniel Andrews, säger på en presskonferens att översvämningarna kommer sätta nya dystra rekord.

– När det gäller skador på egendomar, vägar och offentlig infrastruktur kommer det här att sätta nya rekord, säger han enligt Reuters.

Mycket talar för att ovädret kommer att fortsätta att orsaka stora problem i delstaten. Beredskapschefen Andres Crisp varnar för att regnet och översvämningarna kan fortsätta i upp till åtta veckor till, rapporterar ABC.

Följ ämnen i artikeln