Biologisk myggkontroll kämpar mot plågan från ovan

Publicerad 2023-06-03

Översvämmade älvar kan leda till något som både irriterar och sticks.

Därför rycker Biologisk myggkontroll in.

– Mängderna med översvämningsmyggor kan vara helt obeskrivliga, säger bekämpningsledare Martina Schäfer.

Översvämningsmyggorna brukar lägga sina ägg på torr mark. Men när älvarna översvämmas och vattnet når äggen kan en väldigt stor mängd mygglarver kläckas – och det är då Biologisk myggkontroll, som håller till vid Nedre Dalaälven och Forshaga i Värmland, rycker in.

– De kan känna av att det är ett område som kan översvämmas. Efter att de har lagt sina ägg kan de överleva i flera år om det inte kommer något vatten på dem, säger Martina Schäfer, bekämpningsledare på Biologisk myggkontroll, som jobbar på uppdrag åt kommunerna och regionerna.

Myggbekämpning pågår.

Kamp mot klockan

Eftersom området vid Nedre Dalaälven har översvämmats i år har Biologisk myggkontroll larmats om den potentiellt kritiska myggsituationen vid två tillfällen redan.

Med hjälp av en helikopter sprider de ut det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G, som är riktat mot larverna.

Under dagen har de arbetat i Avesta för att förhindra en kommande mygginvasion.

– Vi bekämpar dem när de är i larvstadiet och vi har ett visst tidsfönster på oss. Vi gör det eftersom mängderna med översvämningsmyggor kan vara helt obeskrivliga, och det går inte att vistas i de områdena annars, säger Martina Schäfer.

I nuläget är det oklart hur situationen kommer utvecklas framöver. Biologisk myggkontroll är verksamma fram till den sista augusti.

– Det vet man aldrig. Just nu kommer det vara ganska lugnt då båda älvarna är på väg att dra sig tillbaka. Men om det blir en ny översvämning är vi redo.

Följ ämnen i artikeln