Efter 54 dagar: ”Mysteriet” återförenas med sin mamma

Uppdaterad 2023-04-04 | Publicerad 2023-04-03

Efter 128 timmar kunde den lilla bebisen dras ut från rasmassorna efter jordbävningen i Turkiet.

Alla trodde att flickan blivit föräldralös. Men med hjälp av sociala medier och dna hittades hennes mamma.

– Barnet är verkligen ett mirakel.

Tusentals har engagerat sig i den lilla bebisens öde. Efter 128 timmar kunde hon dras ut från rasmassorna efter jordbävningen som drabbade Turkiet i februari. Sedan dess har man trott att hennes familj var död. Ingen visste vad den lilla flickan hette när hon togs omhand av turkiska myndigheter. Hon fick namnet Gizem – turkiska för mysterium, skriver Al-Jazeera.

Hittades med dna

Men nu har historien fått ett lyckligt slut. Bilden på Gizem har cirkulerat på sociala medier och till slut kunde hennes mamma, Yasemin Begdas, hittas. Det visade sig att hon överlevt jordbävningen och befann sig på ett sjukhus i Adana i södra Turkiet. Det togs ett dna-test som bevisade att hon var mamman.

Efter 54 dagar kunde de återförenas efter att Vetin Begdas – som den nu tre och en halv månad gamla bebisen egentligen heter – flugits dit från huvudstaden.

Rasmassor efter jordbävningen som drabbade Turkiet.

Ministern: ”Ovärderligt”

Turkiets familje- och socialminister Derya Yanik var med vid återföreningen. Hon delade en video på Twitter där mor och dotter ligger tillsammans i sjukhussängen och gosar.

– En av de mest ovärderliga uppgifterna i världen är att återförena en mor med sitt barn. Att få vara en del av den lyckan betydde mycket för oss.

Tiotusentals döda

Över 50 000 har dött i Turkiet och Syrien efter jordbävningen i februari och över 20 miljoner uppskattas ha påverkats. Både pappan och bröderna till lilla Vetin har bekräftats döda. Att både mamma och bebis överlevt är otroligt, säger Derya Yanik.

– Barnet är verkligen ett mirakel. Det faktum att hon överlevde och inte hade några hälsoproblem har gått rätt in i hjärtat.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln