Så hittar Trump sina fake news – utan att surfa

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. President Donald Trump är sedan tidigare känd för att konsumera mycket kabel-tv.

Dock surfar han sällan på nätet – det överlämnar han till sin personal som gjort det till en vana att lämna över nyheter till presidentens skrivbord – däribland en och en annan internet-bluff.

Det uppger nyhetssajten Politico.

Donald Trump.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Donald Trump.

Begreppet ”fake news” blev vida känt under presidentvalskampanjen.

Vanligtvis är det dock Trump själv som står för anklagelsen gentemot medierna men det har visat sig att inte ens han själv är helt fredad.

Detta då anställda inom Vita huset anstränger sig för att ”fejknyheterna” även ska nå presidentens skrivbord i Ovala rummet, vilket fått Vita husets stabschef Reince Priebus att utfärda en skarp varning till de anställda:

”Sluta med alla hemliga försök att smyga in saker till president Trump.”

Hann reagera – nyheten var falsk

Varningen kom några dagar efter att USA:s biträdande nationella säkerhetsrådgivare K.T. McFarland lämnat en utskrift av två Time-tidningsomslag; ett från 1970-talet som varnade för en kommande istid och ett från 2008 som handlar om global uppvärmning på Trumps bord.

Trump ska snabbt ha reagerat på vad han ansåg vara ”mediernas hyckleri”, men det fanns ett problem. Omslaget från 1970 var falskt.

Trumps personal hann dock informera presidenten om missödet innan han uttryckte sig på sin favoritplattform – Twitter.

Spelar ingen roll vad det kommer ifrån

Dock menar Politico att händelsen belyser det omöjliga uppdraget att hantera informationsledet med en handlingskraftig president i spetsen.

Tidigare presidenters informationsflöde har kontrollerats minutiöst, men Trump föredrar enligt uppgift ett mer fritt flöde av idéer och olika ingångar; både från officiella och mer inofficiella kanaler.

Något som enligt Politico inte gör någon större skillnad för presidenten.

Medarbetare har därmed gjort det till en sport att få igenom historier hos presidenten. Något som gett enorma konsekvenser enligt tjänstemän som menar att en nyhet i Trumps händer vid fel tillfälle kan äventyra ett möte eller omdirigera hela presidentens agenda.

”Vill ha ett mer öppet klimat”

Både nuvarande och tidigare Trump-tjänstemän säger att Trump kan reagera som en vulkan gällande negativa pressklipp, särskilt de som innefattar skadliga läckor, och då bli helt besatt av att hitta läckan.

En sådan situation uppstod i februari när Vita husets dåvarande biträdande stabschef Katie Walsh anklagades för att vara källan bakom flera läckor. Uppgiften kom från en artikel från GotNews.com, som Vita huset lämnade över en tryckt kopia av till presidenten. Trots att artikeln inte innehöll några bevis uppges Trump ha läst artikeln och började fråga ut personalen om Walsh, som trots att det inte fanns bevis lämnade sin post.

”En katt-och-råtta lek”

Enligt anställda är fejk-nyheterna och internet-bluffarna som landar på presidentens skrivbord som en katt-och råtta lek – då hans närmsta anställda hela tiden tvingas ta reda på vem som tipsade presidenten.

Reince Priebus ska ha försökt att implementera ett system som gör det möjligt att hantera och överblicka de artiklar som landar på Trumps bord.

– De har ett system på plats nu men jag är inte säker på om någon följer det, säger en anställd på Vita huset.

Har alltid kabel-tv på

Förutom att twittra, ska presidenten själv inte vara särskilt aktiv på internet. Däremot följer han rapporteringen i papperstidningarna The New York Times, New York Post, The Washington Post och The Wall Street Journal — samtidigt som han alltid har på kabel-tv i bakgrunden.

Samtidigt mottar Trump dagligen en bunt med nyhetsartiklar från sitt kommunikationsteam men det oklart om han ens läser dem säger en källa.

Anställda har informerats om att presidentens dagliga ”mediediet” bör innehålla upprepade doser av beröm och positiva nyheter – allt för att hålla presidentens humör på topp och undvika att han ”twittrar av ilska”.

Publicerad:

LÄS VIDARE