Damberg om dödsskjutningen: Känner stor ilska och beslutsamhet

Anna Sjögren

Publicerad 2020-08-04

Sorgen, oron och frustrationen bland boende är stor efter dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka i helgen.

Nu uttalar sig inrikesminister Mikael Damberg (S) om händelsen.

– Man känner en stor ilska och en stor beslutsamhet att gängkriminaliteten inte biter sig fast, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Det var i söndags morse som en 12-årig flicka sköts i en drive by-skjutning i Norsborg i Botkyrka kommun. Nu kommenterar inrikesminister Mikael Damberg den tragiska händelsen.

I SVT:s Morgonstudion uttalar sig nu inrikesminister Mikael Damberg (S) om händelsen.

– Man känner stor ilska mot de här kriminella gängen som inte har empati och ser hur deras skjutningar drabbar andra. Den här gången blir det än mer obegripligt. Det finns inga ord att beskriva den sorg som det innebär för föräldrar som förlorar ett barn på det här sättet, säger han i intervjun och fortsätter:

– Det är mycket sorg och ilska, men jag känner också en stor beslutsamhet att gängkriminaliteten inte får bli något som biter sig fast.

Oro för att fler kan drabbas

Under en minnesstund på platsen där flickan sköts ihjäl uttryckte både barn och vuxna i området en oro för utvecklingen i området. Trots att antalet poliser i Botkyrka fördubblats sedan 2015 och att kommunen kraftsamlat mot gängkriminaliteten menar de att situationen i området fortsatt att förvärras. Droger säljs öppet i centrum och det man oroar sig för att fler kan råka komma emellan gänguppgörelser.

– Man blir rädd när en bil kör sakta förbi en, man tänker att det kan vara någon som ska skjuta, berättar en ung kille om hur han upplever stämningen i sitt område.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg (S) säger att polisen nu avsätter personal och resurser för att hitta de skyldiga till dådet och för att öka tryggheten för boende i området.

– Polisen gör nu väldigt stora ansträngningar i mördarjakten och sätter in alla tillgängliga resurser för att döma dem som ligger bakom det här våldsdådet. De har också satt in extra resurser i området för att visa att man finns där.

Satsning på fler poliser

Han säger att folk som vet någonting om händelsen och vilka som skjutit flickan nu måste höra av sig till polisen med vad de vet.

– Det finns människor som vet vilka som sköt. Det finns ingen moral eller heder som säger att man ska vara tyst när någon mördar en tolvårig tjej på det här sättet, säger han.

Många efterlyste svar från politiker och konkreta lösningar på hur gängkriminaliteten ska stoppas. Mikael Damberg (S) tog upp att det just nu pågår samtal mellan riksdagspartierna om ett program mot gängkriminalitet som bland annat innebär fler poliser, nya straff och ett förebyggande arbete för att samhället tidigare ska kunna fånga upp unga på väg in i kriminalitet.

– Jag har ett ansvar för att genomföra de största programmet mot gängkriminalitet och det gör vi nu, säger han till SVT.

Vill döma gängbrott som terrorbrott

Johan Forsell rättspolitisk talesperson för Moderaterna reagerar också på händelsen.

– Mina tankar går till flickans anhöriga, säger han till SVT.

– Moderaterna har föreslagit en straffmekanism som i Danmark där en person som begår ett gängrelaterat brott ska kunna bli dömd till dubbla straffet. Om fler gängledare låses in så kommer det att ha en brottspreventiv effekt.

Sverigedemokraterna vill att gängrelaterade brott döms på liknande sätt som terrorbrott.

– Då behöver man inte kunna bindas vid ett specifikt brott utan det räcker att man varit delaktig i att möjliggöra kriminella uppgörelser. Det kan vara att man får ett högre straffvärde för mindre allvarliga handlingar som utspelar sig i en organiserad kriminell miljö, säger Adam Marttinen, partiets rättspolitiske talesperson till SVT.