Hjälte i storfilm fängslad av Rwandas regering

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Hotelldirektören Paul Rusesabagina, 66, räddade 1 200 flyktingar under folkmordet i Rwanda.

I helgen kidnappades han av allt att döma av de rwandiska myndigheterna och anklagas nu för terrorism, mordbrand och mord.

Rusesabagina är bara en av många kritiker mot Rwandas diktatoriska ledare som fängslats.

Under folkmordet i Rwanda 1994 var Paul Rusesabagina hotelldirektör på Hôtel des Mille Collines i huvudstaden Kigali. Han gav omkring 1 200 flyktingar en fristad på hotellet, medan huturegimen på några månader slaktade 800 000 rwandier, framför allt tutsier men även moderata hutuer.

Den arresterade Paul Rusesabagina visades under måndagen upp för journalister på åklagarmyndigheten Rwanda Investigation Bureau.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den arresterade Paul Rusesabagina visades under måndagen upp för journalister på åklagarmyndigheten Rwanda Investigation Bureau.

– Jag begriper fortfarande inte varför milisen inte satte en kula i huvudet på mig och avrättade varenda hotellgäst, skrev Rusesabagina senare i sin självbiografi.

Med smicker, diplomati och drinkar lyckades han skydda flyktingarna från hutumiliserna som kom till hotellet. 2004 släpptes filmen ”Hotel Rwanda”, som gjorde Rusesabaginas insats känd över hela världen.

2000 blev Paul Kagame landets ledare. Han har gjort Rwanda till ett modernt och stabilt land jämfört med grannländerna, men anklagas också av människorättsgrupper för avrättningar, försvinnanden och tortyr av kritiker.

Stillbilden från filmen ”Hotel Rwanda” där Rusesabagina spelades av Don Cheadle.
Foto: CHRIS PIZZELLO / TT NYHETSBYRÅN
Paul Rusesabagina tillsammans med Hollywoodstjärnan Angelina Jolie på premiären av ”Hotel Rwanda”.

Startade kamapanj för demokrati i Rwanda

En av kritikerna är Paul Rusesabagina, som bland annat ifrågasatte fängslandet av oppositionsledaren Victoire Ingabire 2010. Sex år senare beskrev han den rwandiska regeringen som en diktatur, och startade en kampanj för ökad demokrati.

Rusesabagina bor sedan länge i USA och Belgien, och har själv sagt att han är rädd för vad som ska hända om han återvänder till Rwanda.

I torsdags ringde han sin fru från Dubai. Sedan visste ingen var han var, förrän han i måndags dök upp i Rwanda iförd handklovar och anklagades för att vara ”grundare, ledare, sponsor och medlem i våldsamma, beväpnade, extrema terrorgäng”. Några bevis för påståendena presenterades inte av de rwandiska myndigheterna, som tänker ställa den arresterade Rusesabagina inför rätta.

Kitty Kurth, talesperson för den gripnes Hotel Rwanda Rusesabagina-stiftelse i Chicago, säger till New York Times:

– Vi tror att han har blivit kidnappad och förd till Rwanda. Han kritiserar ofta människorättsbrott i Rwanda. Den rwandiska regeringen kommer regelbundet med falska anklagelser mot olika kritiker för att försöka tysta dem, konstaterar Kitty Kurth.

Paul Kagame vann det senaste presidentvalet i Rwanda 2017 med 98,8 procent av rösterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE