Staden renoverade saluhall på Östermalm – för 1,3 miljarder

Renoveringen av flotta Östermalmshallen skulle kostat skattebetalarna 585 miljoner kronor.

Men vid invigningen i veckan hade notan har skenat iväg till 1,35 miljarder – mer än hela Stockholms stads budget för försörjningsstöd.

– Det har ju kostat för mycket, det är bara att konstatera, säger Dennis Wedin, fastighetsborgarråd.

Humrarna är stora som chihuahuor och kostar runt 1 000 kronor styck. Marmordiskar glänser i kapp med chokladbakelser sprayade i äkta guld.

– Kunderna kommer från innerstan, Lidingö, Djursholm, Saltsjöbaden, slott och gårdar runt om i landet, säger skaldjursexperten Tobias Wilkens.

Handlaren Tobias Wilkens visar upp en hummer för 1 000 kr.

Hollywoodfruar är stammisar

I Östermalmshallen, nyöppnad efter renoveringen, publiceras till och med ett eget magasin. Där får man råd som: ”inled året ambitiöst med vit tryffel från Alba, fortsätt på vårkanten med poussin, små vårkycklingar från Bretagne”.

Ska man tro tidningen är stammisarna på saluhallen ofta Dramatenkändisar, prinsessor, Hollywoodfruar och Östermalmsmäklare.

– Min reflektion är: varför väntade man inte en vecka med att öppna efter renoveringen, då kunde man sluppit en hel hord med hantverkare nu? Det är förfärligt, säger en dam med gnistrande örhängen.

Mycket riktigt har de förgyllda spegelramarna inte kommit upp på väggen än.

Fyra år har renoveringen tagit. Längre än planerat, vilket fått slutpriset att skena.

Byggnaden var i sämre skick än man trodde, vilket drog upp den ursprungliga summan.

Ett boutiquehotell för skattemedel

Eftersom Östermalmsborna inte kunde mäkta med fyra år utan färska vaktlar, har Stockholms stad dessutom byggt en provisorisk saluhall för drygt 100 miljoner på torget utanför. Den ska nu säljas. Men ännu har ingen köpare dykt upp.

En annan sak som dragit upp priset för ombyggnaden av den anrika saluhallen från slutet på 1800-talet, är att staden upphandlat 20 olika underleverantörer och hantverkare i projektet. Stundtals har renoveringen stått still, på grund av röran.

Dessutom har fastighetskontoret fått för sig att även bygga om fastigheten bredvid – kanske första gången någonsin, förhoppningsvis sista, ett boutiquehotell finansierats med skattemedel.

Nu ska det utredas varför allt blev så dyrt. Dras lärdomar.

Saluhallen byggdes 1888 och hade inte renoverats sedan 1960-talet.

”Blir några öre på skattesedeln”

Slutnotan för hela projektet förväntas nämligen bli den dubbla ursprungssumman. En astronomisk siffra för det som i slutänden är en dyr galleria. 

För att få lite perspektiv: 1,35 miljarder är mer än vad som avsattes till försörjningsstöd i Stockholms stad år 2019.

– Det blir några öre på skattesedeln men det tror jag folk glömmer snabbt när man ser hur fint det är här, säger Mattias Johansson, chef för restaurangen Lisa Elmqvist i saluhallen.

Vid kassan skyltar man med ett diplom, signerat på Stockholms slott 2006: enligt det har Kung Carl XVI Gustaf behagat utse restaurangen till hovleverantör.

Mattias Johansson och Ninna Elmqvist från fiskrestaurangen Lisa Elmqvist, har jobbat in i det sista inför invigningen.

”Familjeägt” är nyckelord

Man förstår snabbt att sådant är viktigt i ”hallen”, som stammisarna säger. Anorna, släktnamnen som ska lyftas fram bland skaldjur, ostar och anklever för 4 000 kronor kilot. 

Till och med fruktsmoothien påstås ha pressats med ”tradition och historia i decennier”.

Familjeägt är nyckelordet. Helst ska ens förfäder ha huserat i hallen redan på 1890-talet. Eller så ska man vara arvtagare till klassiska recept på skagenröra och ha ”90 års målmedvetenhet” i blodet, som en affärsidkare marknadsför sig.

Chokladbitar sprayade med äkta guld är en av delikatesserna som säljs i den nyrenoverade hallen.

Visserligen hyr även miljardkoncernen Arla en av handelsbodarna.

Ändå ses lyxshoppingen i Östermalmshallen som en kulturgärning, till skillnad från kommersen på Hemköp tvärsöver gatan. Fast det varken finns något utbud av mångkulturell mat i hallen, inte alltid ens matlagningsintresse bland besökarna.

– Här vill du köpa en färdig festmåltid att skjuta direkt in i ugnen, fast du byggt ett kök för 700 000 kronor, men det använder du inte, säger Nils Molinder, krögare på Melanders fisk, om hur kundkresten på Östermalm skiljer sig från andra.

Kändisar, Dramatenskådisar och till och med kungligheter kan man få se på saluhallen.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) har beskrivit saluhallen som ”en mötesplats för alla Stockholmare”.

Har verkligen alla Stockholmare möjlighet att handla här?

– För 60 år sen började man riva många vackra byggnader i Stockholms innerstad, men nu har vi en vacker, kulturhistoriskt signifikant plats som är öppen för allmänheten. Det blir också mer av en mötesplats för alla nu när det finns fler sittplatser och ett större utbud av restauranger, säger Dennis Wedin.

– Sen är det inte det mest naturliga för alla att åka till Östermalm för fredagsmys eller liknande, det är därför jag också är kritisk och tycker att det har kostat för mycket

Hur kunde det bli så dyrt?

– Beslutet togs innan min tid, en viktig lärdom är den upphandling man valde, det var för dålig samordning mellan de 20 olika entreprenörerna. Jag har sett till att projektet ska analyseras för att inte misstagen ska upprepas.

Rättelse: tidigare stod i texten att summan 1,35 miljarder är mer än socialförvaltningens budget. Rätt ska vara att det är mer än kostnaden för att utbetala ekonomiskt bistånd i Stockholms stad 2019 (1,12 miljarder).

Visdomsord som fanns på den ursprungliga saluhallen har tagits fram igen.

ANNONS