Solceller kan ge skattesmäll

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Solceller på tak. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Solceller på tak. Arkivbild.

Det våras för solceller. Men om de ger för mycket ström kan det bli en skattesmäll för husägaren, rapporterar Sydsvenskan.

Bland de som nu väljer att skatteplanera kring installationen för att inte gå back ekonomiskt är fastighetsägaren Akademiska hus i Lund.

Solcellerna som installerats på Kemicentrums tak börjar producera el om någon månad och beräknas då täcka cirka en fjärdedel av byggnadens behov av el.

Antalet solceller på taket hade kunant vara betydlig fler. Ekonomiska skäl gör att fastighetsägaren begränsar antalet , skriver Sydsvenskan.

– Först fick vi minska ytan lite med tanke på vikten. Sedan fick vi minska ytterligare för att inte producera för mycket el. Om toppeffekten hade blivit över 255 kilowatt hade vi varit tvungna att betala energiskatt, och då hade vi inte fått någon lönsamhet i det, säger Ulf Luvö, teknisk förvaltare vid Akademiska hus, till tidningen.

Målet är att Akademiska ska halvera mängden inköpt el fram till år 2025. I arbetet ingår även att återvinna och lagra värme i marken som kan pumpas upp på vintern.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE