Uppskruvad ton från Peking om Taiwan

TT TT-Reuters

Publicerad 2020-05-29

Taiwans president Tsai Ing-Wen. Arkivbild.

Kina kan agera militärt om det inte finns andra sätt att stoppa ett självständigt Taiwan, säger en högt uppsatt general i Kina.

Uttalandet skruvar upp det redan hårda tonläget i regionen.

Det skarpa uttalandet gjordes på 15-årsdagen av en lag som Kina instiftat för att förhindra ett självständigt Taiwan, och som stipulerar att militära maktmedel kan användas för att stoppa en frigörelse.

– Om möjligheten för en fredlig återförening går förlorad så kommer folkets väpnade armé, med hela nationen, inklusive folket i Taiwan, att vidta alla nödvändiga åtgärder för att resolut krossa alla separatistiska planer eller handlingar, sade general Li Zuocheng, medlem i Kinas centrala militärkommission.

Även om spänningarna mellan Kina och Taiwan funnits där i årtionden ses fredagens utspel från en militär på den nivån som ovanligt.

Li Zhanshu, ledamot i Kinas mäktiga politbyrå, tillade att en icke fredlig åtgärd är en sista utväg – men höjde samtidigt ett varningens finger åt dem som skulle trotsa lagen.

Den taiwanesiska regeringen fördömer uttalandet och menar att "hotet om krig" är ett brott mot internationell rätt och att Taiwan aldrig har varit en del av Folkrepubliken Kina.

"Det taiwanesiska folket kommer aldrig att välja diktatur, inte heller kommer det ge vika för våld", skriver det taiwanesiska rådet för fastlandsfrågor i ett uttalande.

Taiwans president Tsai Ing-Wen har suttit vid makten sedan 2016 och valdes om med bred marginal i januari. I sitt installationstal sade hon att Kinas regering måste finna sig i att existera sida vid sida med ett demokratiskt Taiwan, som hon anser aldrig kommer att acceptera att styras av Peking.

ANNONS