Här är brotten som kan öka under coronakrisen

Uppdaterad 2020-04-01 | Publicerad 2020-03-26

Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Den pågående coronapandemin drabbar inte bara näringslivet och sjukvården. Den drabbar också kriminella och deras möjligheter att föra in illegala vapen och droger i landet.

Men det finns också andra typer av brott som polisen misstänker kan komma att öka under coronakrisen.

Exakt hur den pågående coronapandemin kommer att påverka den brottsliga verksamheten i Uppsala är det för tidigt att säga, det menar Jonas Eronen, polisens presstalesperson, som ändå räknar med ett förändrat mönster hos de kriminella nätverken.

– Det är lite för tidigt att säga, det finns ännu ingen tillförlitlig statistik. Men vissa typer av brott kommer förmodligen att öka.

Vilken typ av brott tror du att det finns risk att vi får se mer av?
– Dels ser man en ökad risk för brott i nära relation, alltså våld mot sin partner och sina närstående, i samband med allt fler jobbar hemifrån eller sitter i karantän, säger Jonas Eronen och fortsätter.

– Det finns också en risk att tillgreppsbrotten, alltså inbrott och stölder, kan komma att öka.

Vad beror det på tror du?
– I och med att många nationsgränser är stängda blir det svårare för yrkeskriminella att föra in vapen och droger i landet. Även om det pågår en pandemi så måste pengarna in, och då behöver man hitta andra sätt.

Vilka kan koma att drabbas av stölderna tror du?
– Det kan vara enklare stölder till exempel källarlokaler, eller kanske mer avancerade inbrott, det är svårt att säga.

Importen av illegala vapen och droger blir svårare med stängda nationsgränser.

Bedragare utnyttjar krisen

Nyligen kunde Aftonbladet rapportera om en kvinna i 80-års åldern som utsattes för ett bedrägeriförsök där en man ringde och utgav sig från att jobba för Folkhälsomyndigheten, och som berättade att kvinnan hade kommit i kontakt med en bekräftat smittad person.

Den gången slutade det bara med ett bedrägeriförsök, eftersom att kvinnan saknade en bankdosa och därför inte kunde identifiera sig.

– Just den typen av bedrägerier riskerar vi att få se fler av, att man drar nytta av den människors oro och i det här fallet utnyttjar en pågående kris, säger Jonas Eronen.

Bedragare utnyttjar krisen.

Så ska polisen klara av krisen

Även polisen riskerar att drabbas av personalbortfall på grund av sjukdomar, vabb och att personal tvingas sätta sig i karantän.

Men hur det ser ut just nu vägrar polisen att svara på.

– Om vi är påverkade eller inte rör vår operativ förmåga, och det är ingenting som vi kommer att berätta. Det håller vi oss för oss själva. Men det är klart att vi jobbar med frågan, och det finns planer och förberedelser för om det skulle bli större problem.

ANNONS