Kvinnlig lärare misstänks ha sexofredat 10-åring: ”Sektliknande”

Kollegan: Hade en inre krets kring sig

Reporter: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Den kvinnliga läraren misstänks ha tungkysst och smekt den 10-årige eleven upprepade gånger under ett halvårs tid.

I sms kallade hon eleven för sin ”pojkvän”, ”partner” och ”hångelkompis”.

– De kvinnliga förövarna har samma drivkrafter som de manliga, säger psykologen och sexualbrottsexperten Anders Nyman.

Kvinnan i 40-årsåldern lever enligt en personutredning ett välordnat liv – och i flera år arbetade hon som lärare på den omtyckta skolan i Stockholmsområdet.

I dag ställs hon inför rätta och huvudförhandlingen väntas hållas bakom stängda dörrar.

Våren 2018 fick hon sparken på dagen efter att föräldrarna till en 10-årig elev slagit larm till rektorn.

De hade upptäckt sms i sonens telefon med sexuellt innehåll från den kvinnliga läraren.

Efter att läraren polisanmälts förhördes ett flertal lärare på den aktuella skolan.

Låste in sig i klassrummet

En lärarkollega vittnar om att den nu brottsmisstänkta läraren var omtyckt av många elever – men att hennes metoder var tveksamma med mycket fysisk kontakt. Särskilt pojkarna ska ha favoriserats.

– Hade hon varit en man så hade inget av detta varit okej, säger kollegan i förhör.

Läraren ska ha sexuellt ofredat sin 10-åriga elev genom kyssar och beröring, enligt åtalet. Dessutom ska hon ha skickat flera sexsms till honom.
Foto: POLISEN
Läraren ska ha sexuellt ofredat sin 10-åriga elev genom kyssar och beröring, enligt åtalet. Dessutom ska hon ha skickat flera sexsms till honom.

En annan kollega vittnar om kvinnans nära relation till sina elever, ett förhållande som var nästan “sektliknande”.

En tredje lärare beskriver hur läraren brukade låsa in sig i klassrummet med ett gäng killar och bara vara med dessa. Resultatet blev enligt läraren att andra elever blev oroliga och kände sig utanför.

– Hon hade liksom en inre krets som hon hade kring sig, säger kollegan.

Allra längst gick relationen till den 10-åriga pojken. I det fallet misstänks läraren nu för sexuellt ofredande genom tungkyssar, smekningar och även ha förmått pojken att ta på hennes bröst.

Enligt utredningen har händelserna skett upprepade gånger under en halvårslång period. Läraren har enligt utredningen valt ut avskärmade miljöer i skolan, som en skoltoalett, där de i hemlighet träffats.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Enligt Anders Nyman, psykolog och terapeut med erfarenhet av arbete med både offer och förövare av sexualbrott, har kvinnliga förövare samma drivkrafter som manliga.

”Ovanligare med kvinnor”

Anders Nyman är psykolog och terapeut med erfarenhet av arbete med både offer och förövare av sexualbrott. Han säger att kvinnliga förövare har samma drivkrafter som manliga:

– Det är ovanligare med kvinnor men beteendet skiljer sig inte åt från manliga förövare. Ofta handlar det om långa perioder av grooming för att komma nära, liksom att man blandar ihop det med kärlek. Tycker man sig ha fått ett kärleksfullt svar av barnet så ser man det som en bekräftelse att gå vidare. Det blir en förvanskad uppfattning av verkligheten som passar in i deras behov, säger Anders Nyman.

Pojken har i förhör berättat att relationen börjat med att läraren frågat om de skulle pussas och att han då sagt ja för att han inte vågade säga nej.

”Mycket förvirrande”

Enligt Anders Nyman är situationen för ett barn som blir utsatt ofta mycket svår.

– Förövarna tycker ofta att de har en kärleksfull relation och att det är ömsesidigt men eftersom det handlar om barn så kan de inte tänka så. För ett barn är det mycket förvirrande att vara med om det här och det är inte ovanligt att barnen börjar känna sig annorlunda och konstiga, säger Anders Nyman.

Som bevisning finns ett stort antal sms-meddelanden från kvinnan till pojken som enligt åklagaren är av “integritetskränkande och sexuell karaktär”.

Foto: POLISEN
I sms:en är den åtalade läraren ömsöm kärleksfull, ömsom svartsjuk. Nu misstänks hon för sexuellt ofredande mot eleven.

I sms:en skriver läraren att eleven är hennes pojkvän och att de är ”hångelkompisar”. Vid flera tillfällen uppmanar hon 10-åringen att radera meddelandena de skickat till varandra.

”Kom så hånglar vi nu. Jag hör inget men jag har en snygg kjol som du kan få ta av”, skriver läraren till 10-åringen vid ett tillfälle.

En annan gång skrev hon:

”Jag glömmer vem du är – i mitt hjärta är du liksom inte 10 år utan min älskade, min partner”.

Dessutom har polisen upptäckt att kvinnan gjort ”digital avbön” på Svenska kyrkans hemsida. Där skrev hon bland annat:

”Snälla gode Gud! Rädda mig. Rädda oss. Vad har jag gjort?! Jag lovar att aldrig mer göra något liknande. Jag lovar att vara en bra människa. Jag lovar”.

Hon har också gjort sökningar på nätet i stil med ”fängelse för hångla med minderårig” och ”beroendeställning lärare elev”, vilket polisen upptäckt.

Foto: Getty images
Föräldrarna till 10-åringen upptäckte flera sms i sonens telefon med sexuellt innehåll från läraren. Hon fick sparken direkt sedan föräldrarna slagit larm till rektorn.

Förnekar fysisk kontakt

Själv nekar kvinnan till brott. I ett sms till Aftonbladet skriver hennes advokat Henrik Lindblom:

”Klienten vidgår att hon skickat och tagit emot meddelanden till/från målsägaren, men förnekar fysisk kontakt av det slag som påstås i gärningsbeskrivningen”.

Enligt en personutredning som kvinnan gjort inför rättegången medger hon att hon ”blivit allt för känslomässigt engagerad” och att hon under en period betett sig olämpligt.

Kvinnan arbetar enligt utredningen inte längre som lärare och har nu bytt yrkesbana.

Publicerad: