Apotekstjänst krav: Pengar för merkostnader

Publicerad 2020-01-03

Företaget Apotekstjänst vill ha ersättning för de merkostnader som problemen med materialbrist inom flera regioner inneburit för företaget, rapporterar tidningen Dagens Samhälle.

Företaget antog först att det var ett fel i ett it-system som orsakade felaktiga leveranser. Men i sin egen analys av höstens problem hittades en annan förklaring. I själva verket var det felaktiga uppgifter från regionerna om lagerhållningen av sjukvårdsmaterial som ledde till felaktiga leveranser, hävdar företaget.

Apotekstjänst kräver betalt för sina merkostnader under sjukhuskrisen. Men regionerna menar att de inte gjort några fel.

För att komma i kapp med leveranserna har företaget tvingats att ta in extra personal, en kostnad som man vill att regionerna ska stå för.

Behcet Barsom (KD), ordförande i den för regionerna gemensamma varuförsörjningsnämnden, håller inte med om företagets slutsatser om felaktiga lageruppgifter.

– Våra jurister tittar på det påståendet. Enligt dem så har vi inte begått några fel, utan Apotekstjänst har haft tillgång till den information som de skulle ha enligt avtal, säger han till Dagens Samhälle.