Carlson till motattack mot Åkesson

Uppdaterad 2020-06-08 | Publicerad 2020-06-07

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svarar nu på Jimmie Åkessons krav på att statsepidemiologen Anders Tegnell bör avgå.

– Det är inget som han har att göra med, säger Johan Carlson.

Den svenska coronastrategin är baserad på löst grundade antaganden och har misslyckats kapitalt, skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Dagens Nyheters debattsida.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, reagerar nu starkt på partiledarens uttalande.

– Det är anmärkningsvärt och högst olämpligt att göra Folkhälsomyndigheten till ett slagträ i den politiska debatten, säger Johan Carlson till TT.

I debattartikeln pekar Åkesson framför allt på det faktum att så många äldre dött inom äldrevården till följd av pandemin.

"Våra äldre har uppenbart inte fått det skydd och stöd som de med all rätt kan förvänta sig", skriver han i artikeln där han bland annat kräver statsepidemiologen Anders Tegnells avgång.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, går till hård motattack mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Inte smittskyddets fel

– Det är inget som han har att göra med. Det är varken regeringen eller han som anställer tjänstemän, säger Johan Carlson.

Fast det är ju många äldre som dött inom äldrevården, eller?

– Ja, men det är knappast smittskyddets fel, än mindre Anders Tegnells. Ansvariga myndigheter har i flera år pekat på de uppenbara brister som finns inom äldreomsorgen. Det som har hänt inom äldreomsorgen är en följd av den eftersatta struktur och beredskap som finns i äldreomsorgen, med hög personalomsättning, låga löner och så vidare.

Sedan 2003 har minst tre statliga utredningar också pekat på de här bristerna och den "konstiga och märkliga" lagstiftning som omger den kommunala äldreomsorgen, enligt Johan Carlson.

– Till exempel tror jag inte att många känner till att det är förbjudet i lag för kommuner att anställa läkare inom äldreomsorgen. Men trots dessa utredningar och trots att vi och andra påpekat detta i flera år så har det uppenbart inte funnits intresse bland politikerna, det vill säga sådana som Jimmie Åkesson, att ändra på det här. Att i ett sådant läge påstå att det är vårt fel är högst anmärkningsvärt, säger han.

"Borde vara mer insatt"

Jimmie Åkesson

Johan Carlson understryker att det som hänt inom äldreomsorgen inte är personalens fel.

– Personalen har kämpat jättehårt, men den har inte haft rätt förutsättningar från början och det är det politikerna borde bekymra sig för. Inte en myndighet som lagt ner all sin kraft på att försöka hantera den här pandemin. Det finns politiker som är lite mer insatta och intresserade av hur vi bäst ska skydda våra äldre, vilket Åkesson också borde vara.

Men borde ni inte ha agerat annorlunda, om den vetskapen om äldrevården fanns?

– Problemen har, som sagts, påpekats i flera år. När pandemin kom var det för sent att åtgärda brister i struktur och lagstiftning. Redan den tionde mars begränsades besöken, men de äldre måste ju skötas om och så stod man där på många ställen utan tillräcklig utrustning och utan tillräckligt medicinskt stöd.

Jimmie Åkesson står dock fast vid sin kritik, även om han nyanserar kravet på Anders Tegnells avgång något.

– Visst, jag pekar ut honom (Anders Tegnell), men det jag säger är att många bör ta sitt ansvar och lämna sina positioner. Ytterst är det regeringens ansvar. En regeringskris just nu är dock inte det bästa, men regeringen borde byta ut generaldirektören.

Johan Carlson säger att det borde stå klart för alla vid det här laget att det är de strukturella bristerna inom äldreomsorgen som ligger bakom de höga dödstalen, snarare än Folkhälsomyndighetens arbete.

– Jag tycker att den typen av konsekventa avfärdanden av kritik är väldigt typiskt och egentligen säger allt.

Han säger också att dessa brister har påtalats flera gånger för politiker, som du själv, fast ingenting hänt.

– Han har rätt i det när det gäller den strukturella nivån, men min kritik handlar om dessa konsekventa avvisanden av krav på munskydd, visir, masstestning och så vidare. De (Folkhälsomyndigheten) har gjort en rad missbedömningar.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen