Pelosi: Trump bör ställas inför riksrätt

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Representanthuset skriver på ett formellt riksrättsåtal, meddelade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi på torsdagen.
Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Representanthuset skriver på ett formellt riksrättsåtal, meddelade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi på torsdagen.

NYHETER

Representanthuset i USA går vidare med riksrättsprocessen mot president Donald Trump. Det meddelade kammarens talman, demokraten Nancy Pelosi, på torsdagseftermiddagen.

– I dag ber jag ordföranden att lägga fram formella riksrättsanklagelser, sade hon på en pressträff.

Pelosi har beordrat kammarens justitieutskott att börja utarbeta ett riksrättsåtal, skriver Reuters.

– Presidentens handlingar har inneburit allvarliga brott mot konstitutionen, sade Pelosi.

President Trump svarade med att Demokraterna "blivit galna" och uppmanade partiet att skynda på om man vill genomföra en riksrätt "så att vi kan ha en rättvis rättegång i senaten".

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser". En eventuell riksrätt genomförs i senaten.

Det demokratledda representanthusets utredning kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst". Före samtalet hade Vita huset fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina.

Tidningen The New York Times skriver att representanthuset kan komma att hålla en omröstning om riksrätt redan i juletider.

Publicerad:

LÄS VIDARE