Gert-Inge Bertinsson hittad död, uppger polisen

Mystiska omständigheter kring en Volvo XC 90

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Gert-Inge Bertinsson, 70, från Markaryd har varit försvunnen i knappt två veckor.

I går kväll hittade en privatperson en kropp i ett skogsområde. Enligt polisens bedömning är det den försvunne Gert-Inge.

– Vi är övertygade om att det rör sig om ett mord, säger Katarina Rusin vid polisen.

Den 2 augusti gick polisen ut med information om att Gert-Inge Bertinsson, 70 år, från Markaryd, var försvunnen. Omständigheter gjorde att man misstänkte människorov, och polisen vädjade om tips.

Senast han sågs var vid 17-tiden den 31 juli i Markaryd och vid försvinnandet körde han en Volvo XC 90 av nyare årsmodell, ljusbrun eller guldfärgad. Sedan dess har ett intensivt sökande pågått efter Gert-Inge.

– Det rör sig inte om ett frivilligt försvinnande på något sätt, säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson, till Aftonbladet TV.

1 av 7 | Foto: Krister Hansson
Polisen spärrar av platsen efter att en kropp påträffats i Markaryd som misstänkts vara den försvunna Gert-Inge, polisen påbörjar en förundersökning om mord. 

Hittades i skog

Vid 17.30 på lördagskvällen anträffades en kropp efter en död man i skogen i trakterna kring Hannabad, som ligger sydväst om Markaryd.

– Det är inte Missing People eller polisen som hittat personen, utan det var allmänhet som hittade kroppen och larmade oss, säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson.

Även om kroppen inte är formellt identifierad är det polisens uppfattning att det är Gert-Inge Bertinsson som hittats, på grund av omständigheter på platsen. Anhöriga har underrättats om detta.

Tord Falk och Sven-Erik Nilsson har hjälpt till i sökandet efter Gert Inge. ”Det är grymt att han blev mördad. Att han kanske blev ihjälslagen för en bil”, säger Tord.
Foto: KRISTER HANSSON
Tord Falk och Sven-Erik Nilsson har hjälpt till i sökandet efter Gert Inge. ”Det är grymt att han blev mördad. Att han kanske blev ihjälslagen för en bil”, säger Tord.

Försvinnandet har engagerat både Missing people och boende i Markaryd. Tord Falk, 67 år, och Sven-Erik Nilsson, 73 år, har varit ute och letat efter Gert-Inge ända sedan det stod klart att han var försvunnen. De är nedstämda efter att han hittats mördad.

– Det är grymt att han blev mördad. Att han kanske blev ihjälslagen för en bil. De kunde väl bara ha puttat ut honom från bilen, säger Tord Falk.

Han kopplar ihop försvinnandet med att Gert-Inges bil fortfarande är borta. Dessutom ska en sådan bil ha setts samma dag som Gert-Inge försvann – men då med falska registreringsskyltar. Den uppmärksammades av en person på en parkering vid Rasta utanför Markaryd.

Bilisten lade märke till de falska registreringsskyltarna. Denne fick tag i bilägaren till skyltarna som i sin tur larmade polisen. Men någon patrull skickades inte ut.

– Det är beklämmande. Om de hade kommit då så hade de kanske varit närmare en lösning på fallet, säger Jerker Lavin som ägde de stulna registreringsskyltarna.

Gert-Inges Volvo XC 90 har fortfarande inte setts till. Registreringsnumret är MXO 017 – men polisen har tidigare uttryckt misstankar om att skylten kan vara ändrad.

Registreringsskyltar ska nämligen ha stulits från Jerker Lavins lastbil strax innan Gert-Inge försvann. Sedan ska registreringsskyltarna ha setts på en bil som överensstämmer med beskrivningen av Gert-Inges Volvo.

Var på frisersalong

Utredningen som gällt människorov rubriceras nu som misstänkt mord. Kroppen som hittades i Hannabad har förts till Rättsmedicinalverket i Lund för undersökning.

Polisen har tidigare sagt att man mer och mer, för varje dag som gått, misstänkt att Gert-Inge Bertinsson utsatts för brott.

– Mannen har varit hos en frisersalong, och efter det rör det sig om en kort tidsperiod då vi identifierat att det är under denna tid han försvinner. Därefter har det gjorts diverse iakttagelser som gör att vi misstänker människorov. Och nu då anträffandet, hur kroppen anträffats på platsen, gör att vi är övertygade om att det rör sig om ett mord, säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson.

Polisen är fortfarande kvar vid fyndplatsen i Hannabad och genomför en teknisk undersökning. Man efterlyser mer tips om iakttagelser i mordutredningen, på telefonnummer 114 14.

Foto: Polisen
Gert–Inge, 70.
Publicerad:

LÄS VIDARE