IS-svenska dömd till 15 års fängelse

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rättegången mot IS-svenskan hölls i närheten av Mosul i norra Irak, en stad som tidigare hölls av IS. Arkivbild.
Foto: Uncredited
Rättegången mot IS-svenskan hölls i närheten av Mosul i norra Irak, en stad som tidigare hölls av IS. Arkivbild.

En svensk kvinna har – mot sitt nekande – dömts av en domstol i Irak till 15 års fängelse för samröre med IS. Kvinnan är en i raden av utländska medborgare som den senaste tiden fällts för samröre med terrororganisationen i Irak.

Kvinnan dömdes redan i höstas för att ha tagit sig in i Irak olagligt och har suttit fängslad sedan dess. Vid detta tillfälle friades hon dock från anklagelser om att ha haft samröre med IS. För ungefär en månad sedan underkände det irakiska rättssystemet den friande domen och nu har kvinnan alltså dömts till 15 års fängelse för samröre med IS, uppger SVT och TV4.

Svenska utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna.

– Vi kan bekräfta att hon har dömts för samröre med IS, men i övrigt har vi inga kommentarer, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD, till TT.

Ambassaden på plats

Huruvida domen kan överklagas kan hon inte säga.

– Kvinnans juridiska ombud hanterar frågor om överklagande.

Hon berättar att den svenska ambassaden var på plats under rättegången.

Den 29-åriga kvinnans make, som redan befann sig i terrorsektens så kallade kalifat när kvinnan åkte dit, ska ha dödats 2016 under bombningarna av Tal Afar, nära Mosul i norra Irak.

Kvinnan själv säger dock att hon är oskyldig. Enligt SVT uppgav hon att hon följde med sin make eftersom han hade tagit hennes barn till Syrien. Själv säger hon att hon hatar IS, att hon är född kristen och att hon inte sympatiserar med det som organisationen gjort.

Första gången

Enligt domaren finns dock tillräckligt med bevis för att kvinnan visste vad hon gav sig in på och att syftet var att leva med IS, varför hon döms för samröre med IS.

Detta är första gången som en svensk medborgare döms för kopplingar till terrororganisationen IS i Irak.

Under söndagen dömdes också tre manliga franska medborgare i Irak till döden efter att de befunnits skyldiga till ha varit medlemmar i IS, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Publicerad:

LÄS VIDARE