Skyttedals nya smocka i infekterade bråket med C

KD-toppen: ”Har passerat alla gränser för anständighet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ordkriget mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna efter EU-ledamoten Fredrick Federleys debattartikel om att KD ”tvekar mellan liberala värderingar och diktaturfasoner” trissas upp.

”Grovt, oärligt och desperat”, skriver KD-toppen Sara Skyttedal i en debattreplik.

– Försök hålla dina lögner borta. Du spelar teater och hittar på, säger KD:s Johan Ingerö till Federley i P1 Morgon.

Fredrick Federleys debattartikel i Aftonbladet på onsdagen, bland annat om att Kristdemokraternas toppnamn till EU-parlamentet Sara Skyttedal tvekat i en intervju när hon ombads välja mellan Frankrikes president Macron och Ungerns Viktor Orbán, har minst sagt rört upp känslor.

Under partiledardebatten i riksdagen i går, den första i kammaren sedan Januariavtalet, riktade partiledaren Ebba Busch Thor kritik mot sin forna allianskollega för att hon inte tog avstånd från Federleys ord. C-ledamoten kritiserade i debattartikeln även Lars Adaktusson och att han som ende svensk ledamot röstat emot förslag för aborträtt.

– Menar du att KD tvekar mellan diktatur och demokrati? frågade Ebba Busch Thor Lööf i riksdagsdebatten.

I dag fortsätter kommer ny kritik mot Federley från KD:s håll genom en debattartikel i Aftonbladet signerad Sara Skyttedal.

”Lögnen och gyttjan som främsta vapen”

”Centerpartiet har drabbats av valfeber och dess toppnamn i valet till Europaparlamentet har passerat alla gränser för anständighet. Någon annan slutsats kan man inte dra efter att ha läst Fredrick Federleys drapa här i Aftonbladet”, skriver KD-toppen.

”I sin artikel hävdar Federley att KD ”tvekar mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”. Vi klumpas ihop med allt från antisemitism till mord på journalister. Det hela är grovt, oärligt och desperat”, fortsätter Skyttedal.

”Det är bedrövligt att Centerpartiet, sedan de svek Alliansen och de borgerliga väljarna, nu även väljer lögnen och gyttjan som sina främsta politiska vapen”, skriver hon vidare.

Kristdemokraternas Johan Ingerö, som kallat Federleys debattartikel för ”svårslagen svinaktighet”, mötte under morgonen Federley i radions P1 Morgon.

Federley står fast vid vad han sagt:

– Jag tycker vi ser ett väldigt tydligt mönster som gör mig djupt bekymrad. Man ställer sig så nära kanten som det bara går, när någon påpekar det blir man så indignerad och förnärmad och gör en jättestor grej av det. Man tar en Trump-kampanj och gör en EU-kampanj av det. Man åker på hatmöten i Latinamerika. Jag är djupt bekymrad över vilken riktning KD är på väg mot, säger Federley i P1 Morgon.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Sara Skyttedal (KD).

Ingerö: ”Försök hålla dina lögner borta”

– Inte från våra argaste fiender inom extremvänstern har jag läst något liknande. Att vi öppnar dörrar som varit stängda, att vi tvekar mellan liberala värderingar och diktaturfasoner. Att höra från ett parti som man inte längre är allierad med, men som man känner väl, att vi är i närheten av nazism, svarar Johan Ingerö.

Uttalandet bemöts av skratt från Federley, vilket får Ingerö att se rött.

– Du garvar alltid, det gör du alltid när du hamnar i en sån här grej. Du vet mycket väl att när det gäller aborter så röstar vi emot det för att vi inte anser att det är en EU-fråga. Vi står upp för den svenska abortlagstiftningen. Försök hålla dina lögner borta. Du spelar teater och hittar på.

Om Adaktussons kritiserade närvaro på en konferens i Latinamerika säger Ingerö:

– Han var på ett möte som handlar om förföljelse av kristna. Han ägnar sig åt att människor får sina huvuden avskurna. Du har ägnat dig att grisar får sina svansar avskurna.

Publicerad:

LÄS VIDARE