Två 16-åringar döms för uppmärksammad misshandel i Kil

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En film från en misshandel i Kil fick stor spridning i sociala medier, och rörde upp starka känslor.

Nu döms två 16-åringar för misshandeln till ungdomstjänst.

Misshandeln genomfördes den 1 maj i värmländska Kil. Delar av förloppet, då en förare av en epatraktor fick ta emot sparkar, filmades av en flicka i tonårsåldern.

Filmen fick stor spridning i sociala medier, och skapade starka reaktioner.

– Jag kan tycka att det är beklagligt med den här spridningen. Det har skapat mycket uppståndelse med väldigt tråkiga kommentarer i kommentarsfälten, berättade åklagare Sara Nerman.

Domstolen: Har inte agerat i nödvärn

– Det har kommit in rasistiska kommentarer. Men det är inte något som påverkar huruvida de här ska dömas eller inte. Det här är ett brott, menar jag, oavsett hur man ser ut eller varifrån man kommer.

Hon åtalade två 16-åringar för misshandel. En av 16-åringarna åtalades även för olaga hot, och nu har domen kommit.

Tingsrätten konstaterar att det står klart att gärningen bottnar i en bakomliggande konflikt. Rätten konstaterar även att föraren av epatraktorn fick motta slag och sparkar redan innan mobilkameran slogs på.

Den ene 16-åringen menade att han höll på att bli påkörd av epatraktorn och att han fick motta rasistiska kommentarer. Därför skulle han ha agerat i nödvärn. Men rätten sågar den förklaringen och konstaterar att han gjort sig skyldig till misshandel. Han frias dock från olaga hot.

Straffet blir 60 timmars ungdomstjänst. Han ska även betala skadestånd på 11 000 kronor till föraren.

Epaföraren: Många som skrivit till mig

Den andre 16-åringen menade att han hade använt lättare våld, och han döms för ringa misshandel. Straffet blir 20 timmars ungdomstjänst.

Epaföraren, som inte skadades allvarligt, berättade under utredningen om vilka konsekvenser spridningen av filmen hade fått: “Det är jobbigt. Det är svårt att förklara. Det är jobbigt det som filmen visar. Det är också många som skrivit till mig. De har skrivit att jag är värdelös och att jag inte kan slåss. Några av kommentarerna har kommit via Facebook. Det finns även andra som jag inte har orkat titta på. De som skrivit är inga personer som jag känner. Jag har även fått andra kommentarer från folk som skrivit "bra" saker”.

Publicerad: