Partiledare: Skydd av äldre har misslyckats

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-04-16

Sverige har misslyckats med att skydda de äldre från coronasmittan.

Det anser partiledarna och tycker att skyddet inom äldreomsorgen borde ha varit bättre.

Smittspridningen inom äldreomsorgen var i centrum när statsminister Stefan Löfven (S) höll samtal med de övriga partiledarna.

– Det var väldigt mycket fokus på misslyckandet när det gäller äldreboende. Alldeles för många ställen har fått in smittan, säger Centerns vice partiledare Anders W Jonsson.

– Det är uppenbart att vi har misslyckats med att skydda dem som bor på särskilda boenden.

"Ingen ursäkt"

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har fått i uppdrag att inspektera äldreboende över hela landet. Anders W Jonsson tycker att det nu är viktigt att IVO snabbt kommer med en rapport över brister som snabbt går att åtgärda.

Inom äldreomsorgen har det funnits brist på hygienrutiner och på skyddsutrustning. Socialstyrelsen har i samband med coronakrisen tagit fram en webbutbildning om basala hygienrutiner och hantering av skyddsutrustning.

Anders W Jonsson vill att Socialstyrelsen nu försäkrar sig om att alla äldreboende ser till att personalen utbildar sig.

– Det finns ingen ursäkt alls för att man inte ska ta den tiden det tar att gå igenom de här webbutbildningarna, säger han.

Bred samsyn

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch pekar på att Sveriges coronastrategi primärt har byggt på att riskgrupper, där de äldre ingår, ska skyddas.

– Det är helt uppenbart att det har vi inte lyckats med, säger hon.

TT: Är partiledarna överens om att man misslyckats med att skydda de äldre?

– Jag tycker att alla uttrycker sig i ordalag som ligger åt det hållet i alla fall, säger Busch.

Hon förde i partiledarsamtalen fram ett förslag för att få fram mer personal i äldreomsorgen redan till nästa vecka.

– Om jag ska tolka statsministerns svar välvilligt, så är man beredd att titta på det, säger Busch.

KD-förslaget innebär att personer som har en vårdutbildning, men arbetar i andra yrken, får en högre lön för att jobba i vård eller äldreomsorg, samtidigt som deras arbetsgivare ersätts för att de släpper ifrån sig personal.

Politikernas fel?

Det är kommunerna som ansvarar för äldreomsorgen.

TT: Är det alla partiers fel att det blivit så här?

– Jag tycker inte att man i detta läge kan säga att det finns partiskillnader. Här måste alla vara beredda att rannsaka sig, säger Busch.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det är "uppenbart" att man inte lyckats skydda de äldre.

– Det är ett stort misslyckande att det har gått bort så många på äldreboenden, säger han.

TT: Vad skulle man ha gjort?

– Det får utvärderingar visa. Ingen verkar veta varför det är så många smittade där eller vad det beror på. Jag tänker inte börja gissa om det, säger Kristersson.

Stora orosmolnet

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt uppgav efter partiledarsamtalet äldreomsorgen som det stora orosmolnet i coronakrisen.

– Smittan sprids fortfarande på äldreboende och via hemtjänsten, säger han.

Vänsterpartiet föreslår ett "akutpaket" mot smittspridningen med utbildningsinsatser, bättre tillsyn och mer resurser till vårdcentraler och medicinsk kompetens och att man delar in patienter i olika grupper.

"Borde varit bättre"

Sjöstedt tycker också att det redan nu går att dra slutsatser för vilka åtgärder som behövs på längre sikt.

– Vi har för låg personaltäthet i äldreomsorgen, det är för många som har otrygga anställningar och som saknar grundläggande utbildning, säger han.

Stefan Löfven pekar på att mycket nu görs för att se till att det finns skyddsutrustning till omsorgspersonal och för att den ska få utbildning att hantera smittsamma virussjukdomar.

– Skyddet för de äldre inom äldrevården borde ha varit bättre, men vad som har gått fel bör vi titta närmare på, säger statsministern.