Professor vill se nedstängning av Stockholm

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-15

Sveriges strategi för att bekämpa coronapandemin har öppnat upp en djup spricka i forskarvärlden.

En av de mest kritiska – professor och virusforskare Cecilia Söderberg-Nauclér – vill att statsepidemiolog Anders Tegnell avgår.

– Det som pågår nu är ett högriskexperiment, säger hon.

Kritiken mot Sveriges coronastrategi har pyrt i debatten ända sedan början av pandemin. På tisdagen blossade den upp ordentligt med två debattartiklar i Sveriges största morgontidningar, signerade av flera tunga forskarnamn.

Kritikens kärna är att Sverige inte vidtar tillräckligt kraftfulla åtgärder för att förhindra spridningen av viruset i samhället.

Cecilia Söderberg-Nauclér, läkare och professor på Karolinska institutet som forskar om virus och vårt immunförsvar, har undertecknat båda debattartiklarna. Hennes förtroende för Anders Tegnell är förbrukat.

– Jag tycker han ska avgå. Det behövs någon som lyssnar på hela forskarsamhället, som kan ha en öppen dialog.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Flera felbedömningar

Söderberg-Nauclér anser att Tegnell och Folkhälsomyndigheten har haft fel om en rad väsentligheter. Hon nämner bland annat bedömningen att smittan inte skulle få en så stor spridning utanför Kina, att viruset inte smittar i ett tidigt stadium och att antal fall i Sverige skulle minska redan efter sportlovet i Stockholm, då inkubationstiden för de som smittats utomlands var över.

De upprepade felbedömningarna har lett till att regeringen inte vidtagit tillräckliga åtgärder, anser Söderberg-Nauclér.

En annan kritik gäller hur Folkhälsomyndigheten använder prognoser. Modeller som andra länder använder sig av visar att kraftfulla åtgärder har större effekt. Dessa avfärdar Folkhälsomyndigheten som osäkra, säger Söderberg-Nauclér. Hon utvecklar kritiken i en längre debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Sitter de på någon gulddata som inte är tillgängliga för vetenskapssamhället? Jag kan inte tro att de kan vara bäst i världen på detta, när hela världen tycker något annat, säger hon.

Cecilia Söderberg-Nauclér, läkare och professor på Karolinska institutet som forskar om virus och  immunförsvar.

Lockdown av Stockholm i dag

Söderberg-Nauclér vill se en större stängning av samhället, en så kallad lockdown. Två och en halv till tre veckor efter en sådan nedstängning kommer kurvan över antalet smittade och döda att vända ner igen, menar hon.

– Vi måste ha en lockdown av Stockholm i dag, det är det enda som kommer få kurvan att vända.

Ett argument mot en lockdown är att antalet smittade kan skjuta i höjden när man öppnar upp igen?

– Man kan inte öppna pang bom och direkt gå tillbaka till hur det var innan. Man måste få alla medborgare att förstå att det är ett allvarligt läge. Det är en fruktansvärd sjukdom, man kvävs långsamt till döds i fruktansvärd ångest, mer än i andra lunginflammationer, säger Söderberg-Nauclér.

Frankrike har förlängt utegångsförbudet, är det en bra strategi?

– Man måste ta situationen vecka för vecka. Men vi måste ta kontrollen innan vi hamnar i ett så kaotiskt läge. När man har hamnat där som Frankrike har gjort, då måste man förlänga det och då blir det ännu värre.

Delade artikel från rysk nyhetssajt

Du har fått kritik för att du delar en artikel från den ryska nyhetssajten RT, om Sveriges strategi . Varför delade du den?

– Jag tog genast ner den och bad om ursäkt. Det var dåligt av mig att lägga ut något från den källan, även om artikelns innehåll var korrekt.

Svenska myndigheter varnar för att Ryssland kan utnyttja epidemin och splittra samhället. Bör inte du har bättre omdöme?

– Jo, det var olämpligt. Men jag står fortfarande bakom innehållet. Det är samma som New York Times, Economist och flera andra internationella tidningar har haft.

Anders Tegnell sa under en presskonferens på tisdagen att Folkhälsomyndigheten har en genomarbetad strategi. Han tillade att debattartikeln i DN innehåller flera grundläggande fel om antalet döda i Sverige och Italien.

– Vi har haft en väldigt olycklig utveckling i Sverige med en introduktion på väldigt många äldreboenden. Vi jobbar hårt för att det inte ska hända i de övriga delarna av landet, sa han.

Forskarnas debattartikeln i DN har kritiserats för dåligt underbyggda siffror. I ett längre förtydligande skriver forskarna bland annat att ”de citerade siffrorna i sig är i vårt tycke mindre viktiga än den principiella utveckling av pandemin vi försöker peka på.” De vidhåller samtidigt att de använder korrekta siffror, som publiceras på ”European centre for disease prevention and control.”


PODD Så hårt kan coronaviruset slå mot svenska jordbruket

Sveriges bönder kan drabbas hårt av coronakrisen när säsongsarbetare från utlandet inte har möjlighet att ta sig hit. Arbetslösheten ökar lavinartat i landet och frågan är om de som blivit permitterade borde få jobb inom lantbruket? Vilket är det värsta scenariot vi står inför? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin


10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN