Victoriafallen. Arkivbild.
Foto: GUILLEM SARTORIO/AFP/TT
Victoriafallen. Arkivbild.

Victoriafallens dån hörs igen

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Victoriafallen. Arkivbild.
Foto: GUILLEM SARTORIO/AFP/TT
Victoriafallen. Arkivbild.

NYHETER

Victoriafallen är åter mäktiga. Torkan som förvandlade vattenmassorna till en liten rännil har upphört och i stället tros nya vattenrekord sättas de närmaste veckorna.

Larmet kom i höstas: Torra klippkanter vittnade om den värsta torkan på flera årtionden i södra Afrika och de mäktiga Victoriafallen vid gränsen mellan Zambia och Zimbabwe hotades. I stället för ett stort dån när vattenmassorna faller hundra meter var det tyst.

Men nu har vattnet – och dånet – kommit tillbaka, skriver The Times.

Enligt tidningen föll förra veckan 4 255 kubikmeter vatten genom fallen varje sekund – fem gånger så mycket som under samma period i fjol och tio gånger så mycket som i januari. Och mer vatten är på väg.

Kraftiga regn i Angola har fyllt på lagren och den tidigare torkan har torrlagt marken i så hög grad att det vatten som normalt sugs upp i stället forsar mot Victoriafallen. Myndigheterna tro nu att trycket och mängden vatten genom fallen kan bli de högsta på över 40 år.

– Det är mycket troligt att vi får se rekordet från 1970-talet slås under de kommande två veckorna, säger naturvårdaren Trevor Lane till The Times.

1978 uppmättes 6 200 kubikmeter per sekund i Victoriafallen.

Men vattenfallets nya dån kommer inte att ackompanjeras av ett annat ljud – turisternas. Den 1 april stängde Zambia den plats som lokalbefolkningen kallar ungefär "den dånande röken" (Mosi-oa-Tunya) och inga turister kan komma i närheten. Zimbabwe hade då redan gjort samma sak.

– Fallen är stängda tills vidare, sade Tinashe Farawo, talesperson för Zimbabwes nationalparker Zimpark, till The Herald i Zimbabwe tidigare i veckan.

– Så fort vi har tagit oss ut ur den här utmaningen som coronaviruset är kommer folk att återvända för att se på Victoriafallen.

Publicerad:

LÄS VIDARE