Finansministern vill att guldkedjorna ryker

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Dyra klockor, guldkedjor och märkeskläder ska tas från de kriminella som har skulder, anser finansminister Magdalena Andersson (S).

– Här handlar det om att vi inte ska ha livsstilskriminella som åker runt i lyxbilar samtidigt som man har stora skulder till brottsoffer, säger hon till TT.

Kronofogdemyndigheten begärde en budgetförstärkning på 30 miljoner per år de kommande tre åren för att kunna utveckla sitt arbete mot brottslighet. Men i stället för totalt 90 miljoner blev det 65 miljoner i budgeten.

– Det tillhör ovanligheten att myndigheter får alla de pengar man önskar sig, det är väldigt, väldigt ovanligt, kommenterar Magdalena Andersson.

Hon vill i stället peka på helheten – att hela rättskedjan fått mer pengar, inte bara polisen, utan även Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården och dessutom kronofogden och tullen.

Nu ser hon fram emot resultat:

– Jag vill att fler av de livsstilskriminella ska bli av inte bara med sina bilar utan också sina dyra klockor, guldkedjor och märkeskläder.

Statsminister Stefan Löfven (S) ser satsningen som ett led i att göra livet svårare för kriminella.

– Vi ska göra det så svårt som möjligt för de kriminella, inte minst den organiserade brottsligheten. De ska veta att samhället är starkare, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE