Ny säkerhetsfunktion i fordon ska minska antalet barn som dör

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:

En ny lag har trätt i kraft i Italien.

Lagen gäller bilister, och kräver att det ska finnas en säkerhetsanordning i fordon – för att minska dödsfall bland barn.

Lagen började gälla i torsdags, och tanken är att anordningen ska larma föraren om ett barn blir kvarlämnat i bilen. Förhoppningsvis ska det nya säkerhetskravet kunna minska antalet barn som dör i överhettade bilar, något som CNN rapporterat om.

Lagen gäller alla föräldrar som har barn som är under fyra år gamla.

Några av säkerhetsanordningarna kommer sända ut signaler som både syns och hörs när någon lämnar bilen meddelar Italienska infrastruktur- och transportmyndigheten.

Bryter bilister mot lagen riskerar de böter

Det kommer finnas andra säkerhetsfunktioner också där föraren får ett meddelande i sin telefon. Det kommer ske när bilisten kommit en så pass lång bit från bilen att det råder risk för barnets säkerhet.

Anordningarna kommer finnas att köpa på nätet och i butiker. Föräldrar kommer även kunna skicka in kvitto efter deras inköp och bli ersatta, rapporterar tidningen.

Om den nya lagstiftningen inte följs kan förare få böter på mellan 900 och 3 500 kronor. I värsta fall kan de även få körkortet indraget under en tidsperiod på minst 15 dagar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN