Professorn om Evry-skandalen: Påverkar förtroendet för SCB

Publicerad 2019-11-11

Bolaget Evry pressade fram uppgifter som blev till statistik hos SCB.

Experter som Aftonbladet pratat riktar nu skarp kritik mot upphandlingen – och drar paralleller till den så kallade ”kobraeffekten”.

– Här har bolagets arbetssätt lett fram till att de anställda känner sig tvungna att fuska, säger Olle Lundin, expert i förvaltningsrätt.

Anställda på Evry vittnar i Aftonbladet om bakgrunden till skandalen som ledde till att SCB gick ut och varnade för sina egna siffror.

– Det är klart att pressen från företaget stimulerar till fusk, säger en Evry-källa.

Professor Olle Lundin är expert på offentliga upphandlingar och säger om avslöjandet:

– Pinsamhetsfaktorn här är ganska så fantastisk. Och det blir väl riktigt allvarligt om regeringen eller andra statliga myndigheter börjar fatta beslut på grundval av SCB:s felaktiga uppgifter. Då kan det sluta hur som helst då det är risk för att man kastar ut en massa skattemedel på åtgärder som egentligen inte alls var nödvändiga, säger Olle Lundin.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

”Har inget värde”

Han pekar på att det är oklart hur långt tillbaka i tiden felaktigheterna egentligen sträcker sig – och att detta påverkar det totala förtroendet för SCB och myndighetens uppdrag att förmedla säkerställd statistik.

– Statistik har absolut inget värde om den inte har någon trovärdighet. Just nu vet vi inte om det här är den enda källan till felaktiga uppgifter i SCB:s statistik. Det är klart att förtroendet för SCB:s siffror är ganska så allvarligt naggat i kanten och det är allvarligt i sig för de har ju en viktig funktion, säger Olle Lundin.

Flera experter som Aftonbladet pratat med ställer sig särskilt frågande till ersättningsmodellen som ligger till grund för Evrys datainsamling åt SCB. Ersättningen betalas ut enligt en tabell där Evry får mer betalt ju fler intervjuer som levereras till SCB. Enligt avtalet får Evry en 24 gånger högre månadsersättning om man dubblerar antalet svaranden per månad jämfört med avtalets miniminivå.

– Det finns en korrumperande risk i den typen av betalningsmodeller, det kommer man inte ifrån. Syftet är att få in så mycket uppgifter som möjligt, ungefär som när man jobbar på ackord, men frestelsen kan vara väldigt stor att fuska med siffror, säger Olle Lundin och lägger till:

– Här har bolagets arbetssätt lett fram till att de anställda känner sig tvungna att fuska och då faller ansvaret på bolaget.

”Ovanlig ersättningsmodell”

Andrea Sundstrand är docent i offentlig rätt med särskild expertis på offentlig upphandling. Hon liknar betalningsmodellen vid den så kallade ”kobraeffekten”, en ekonomisk förklaringsmodell som baseras på en anekdot från den brittiska kolonin i Indien. Där ska myndigheterna ha velat utrota alla kobror genom att erbjuda en belöning för varje död kobra. Men tilltaget fick effekten att folk började föda upp kobror för att få del av belöningen.

– Det här är en ganska ovanlig ersättningsmodell och när jag får höra om resultatet går tankarna till den här ekonomiska teorin. Jag kan förstå hur SCB tänkte när de ville få upp svarsprocenten men i det här fallet så blev det i stället ett incitament till fusk. Uppenbarligen är det riskabelt eftersom det har lett till att det har fuskats, säger Andrea Sundstrand.

Kan bli sanktioner

Hon ser inget direkt lagbrott i Evrys agerande ur ett upphandlingsperspektiv – men säger att beroende på vad som står i avtalet kan det vara frågan om ett avtalsbrott att inte överlämna korrekt information till uppdragsgivaren.

– Generellt är det ju så att upphandlingslagstiftningen inte hindrar dig från att göra dåliga upphandlingar. Det ansvaret får du ta själv. Sedan kan det förstås finnas möjligheter till sanktioner i avtalet, säger Andrea Sundstrand.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.