Mer makrill än man trott – slipper rödljus

TT

Publicerad 2019-06-05

Makrillarna i Nordostatlanten är fler än tidigare beräknat och fisken går till grönt och gult ljus i WWF:s fiskguide. Arkivbild.

Det finns mer makrill i Nordostatlanten än vad tidigare beräkningar visat och fisken tas nu bort från rött ljus-status på WWF:s fiskguide.

Så sent som den 14 maj i år presenterade Världsnaturfonden (WWF) sin årliga konsumentguide för fisk och skaldjur som ska hjälpa konsumenter, restauranger och handeln att gör hållbara val av fisk.

I vårens fiskguide fick garnfångad makrill från Nordostatlanten rött ljus, vilket betyder att den helt bör undvikas, medan makrill fångad med ringnot fick gult ljus vilket är en uppmaning till försiktig konsumtion.

Ändrade modeller

Men nya rön från Internationella havsforskningsrådet (ICES) har nu fått WWF att ändra sina rekommendationer.

– Norge begärde en revidering av ICES råd för makrillbeståndet i Nordostatlanten. en ny beräkningsmodell användes som visade att beståndet var dubbelt så stort som man tidigare hade beräknat. Det var en så dramatisk ökning och förändring i deras beståndsuppskattning så vi kände att det var viktigt att titta på hur det här påverkar våra rekommendationer gällande makrill, säger Karin Glaumann, fiskexpert på WWF.

I de nya rekommendationerna går den nätfångade makrillen från rött till gult ljus och den ringnotsfångade går från gult till grönt ljus.

Finns osäkerhet

Från WWF:s perspektiv är den stora ökningen av makrillbeståndet som de nya beräkningarna visar på en positiv nyhet, men de tvära kasten visar också på att det finns en osäkerhet i beräkningsmodellerna.

– Det har vi inte bara sett för makrill utan det finns andra exempel också där man reviderar sina modelleringar vilket gör att det ibland kan bli väldigt stora hopp från år till år. Det gör det svårt för dem som ska förvalta fisken men också för yrkesfiskarna som behöver förhålla sig till de här förändringarna, säger Karin Glaumann.